Herbevestiging van wet van behoud van ellende

Regenwater en sneeuw bevat tegenwoordig wereldwijd een aantoonbare hoeveelheid van het zwae metaal osmium. En dat is de schuld van milieumaatregelen, zo claimen Amerikaanse onderzoekers deze week op de website van PNAS.

Onduidelijk is of het kwaad kan. Gemeten zijn hoeveelheden van 0,25 tot 23 femtogram (10-15 gram) per gram water, zo weinig dat het alleen met speciale technieken valt te detecteren en waarschijnlijk ook te weinig om je zorgen over te maken.

Het osmium zou uit kosmisch stof of uitlaatgassen kunnen komen. Maar waarschijnlijker is dat het vrijkomt bij het smelten van platinahoudend erts. De meeste platinafabrieken beschikken namelijk (nog) niet over rookgasreiniging.

De platina-industrie is de laatste decennia enorm gegroeid. Momenteel wordt meer dan 200 ton platina per jaar geproduceerd. Meer dan de helft daarvan wordt verwerkt in katalysatoren die uitlaatgassen van auto’s moeten reinigen. Hier is dus mogelijk het ene milieuprobleem voor het andere ingeruild.

Aan de hand van de osmiumconcentratie in het gemiddelde platina-erts valt overigens af te leiden dat elke gram regenwater dan gemiddeld 9 femtogram osmium zou moeten bevatten. Dat komt dus redelijk overeen met de metingen.

bron: naturenews

Onderwerpen