Van pinda’s kun je een additief maken dat melkchocolade nog gezonder maakt dan pure chocolade, terwijl ze blijft smaken als melkchocolade. Goed nieuws voor de verwende consument, suggereert een Amerikaanse publicatie in het Journal of Food Chemistry.

Je gebruikt er niet de pinda’s zelf voor, maar de donkerbruine vliesjes die er omheen zitten en die vrijwel altijd worden weggegooid. In die vliesjes blijken voldoende antioxidanten (voornameijk fenolverbindingen) te zitten om extractie economisch interessant te maken.

Die stoffen kunnen vervolgens de antioxidanten vervangen die wel in pure chocolade zitten, maar niet in melkchocolade. Om de bittere smaak te maskeren, omhul je ze met een laagje maltodextrinesuiker.

Met een zogeheten 2,2-difenyl-1-picrylhydrazylassay is vastgesteld dat je ongeveer 0,9 gewichtsprocent pindavliesjesextract aan je melkchocolade moet toevoegen voor een antioxidantwerking die vergelijkbaar is met pure chocolade. Dankzij de maltodextrine blijken proefpersonen die toevoeging inderdaad niet te proeven.

Of mensen met pinda-allergie hier last van gaan krijgen, wordt nog onderzocht.

bron: Institute of Food Technologists