Doxorubicine.

Project rond ontwikkeling van hittegevoelige chemo

Philips gaat samen met het Amerikaanse biotechbedrijf Celsion een therapie tegen alvleesklierkanker ontwikkelen. Philips zorgt voor lokale opwarming van de tumor, Celsion voor chemotherapie die door die warmte wordt geactiveerd. Een haalbaarheidsstudie is met succes afgesloten en de preklinische tests staan op het punt te beginnen, zo blijkt uit een persbericht.

Celsions product heet ThermoDox. Het bestaan uit het veel gebruikte kankermedicijn doxorubicine, verpakt in speciaal geformuleerde liposomen die uiteenvallen zodra ze warmer worden dan 42 graden Celsius. Dat betekent dus dat je het medicijn gericht kunt laten vrijkomen door het doelgebied een klein beetje te verhitten.

ThermoDox is in eerste instantie ontwikkeld tegen leverkanker. Zulke tumoren worden nu al vaak behandeld met radiofrequentie-ablatie (RFA), een techniek waarbij het aangetaste weefsel als het ware wordt weggebrand met hoogfrequente wisselspanning. Het idee is dan dat de doxorubicine de rand van de tumor aanpakt, die in de praktijk vaak net niet heet genoeg wordt om af te sterven. De eerste resultaten waren veelbelovend en momenteel is Celsion bezig een fase III-onderzoek op te starten.

De samenwerking met Philips betreft de inzet tegen ‘lastige’ tumoren die niet met RFA zijn aan te pakken, en eigenlijk ook niet met enige andere vorm van chirurgie of chemotherapie. De Eindhovenaren brengen daartoe MR-HIFU in, wat staat voor ‘magnetic resonance guided high intensity focused ultrasound’. Zoals de naam al zegt kan hiermee zéér lokaal worden verhit met behulp van akoestische energie.

Mogelijk kun je een tumor in de alvleesklier op deze manier voor het eerst bestoken met een dosis doxorubicine die zó hoog is dat het helpt, zonder dat de patiënt aan de bijwerkingen bezwijkt.

Naast alvleesklierkanker hopen Philips en Celsion ook uitzaaiingen naar de botten aan te pakken, wat de betrokken patiënten misschien niet redt maar wel zou kunnen helpen tegen de pijn.

bron: De Telegraaf, Celsion

Onderwerpen