Snelle en goedkope test toont gebruik landbouwgif aan

In Canada is een ‘bioactief’ papiertje ontwikkeld dat binnen 5 minuten aangeeft of vloeibaar voedsel sporen bevat van landbouwgif. Een uitkomst voor derdewereldlanden, zo stellen John Brennan en collega’s (McMaster University) in het tijdschrift Analytical Chemistry.

Het papier reageert specifiek op acetylcholinesterase-inhibitoren, zoals organofosfaatverbindingen en carbamaten. Het bevat het enzym acetylcholinesterase en indofenylacetaat, een substraat dat door het enzym wordt gehydrolyseerd en dan van oranjegeel naar blauw verkleurt.

De test bestaat er uit dat je één uiteinde van het papiertje in de te testen vloeistof doopt. Daarna hang je het andere uiteinde in water. Zie je de verkleuring dan niet helemaal omhoog trekken, dan is er dus kennelijk een inhibitor op het papier terecht gekomen.

De Canadezen presenteren het teves als ‘proof of concept’ van de manier die ze hebben bedacht om de reagentia in het papier te krijgen, door ze op te nemen in een natriumsilicaat-sol die zich laat verwerken door een aangepaste inkjetprinter.

bron: ACS

Onderwerpen