De IUPAC stelt nihonium, moscovium, tennessine en oganesson voor als namen voor de elementen 113, 115, 117 en 118 in het Periodiek Systeem. Als de komende maanden niemand met zwaarwegende bezwaren komt worden de namen in november officieel, blijkt uit een persbericht.

De namen zijn uitgekozen door de onderzoekers die de desbetreffende elementen hebben ontdekt. Volgens de Leidse emeritus Jan Reedijk, die als president van de IUPAC-divisie anorganische chemie de procedure leidde, voldoen ze volledig aan de regels. Al kan hij zich voorstellen dat sommigen ze zullen ervaren als slightly self-indulgent’.

Nummer 113 was het eerste element dat werd ontdekt in Japan en wordt dus nihonium, afgekort Nh. Eerder was voorspeld dat het nipponium zou worden, maar die naam is ooit al eens gebruikt voor het element dat tegenwoordig renium heet. Gelukkig kun je de Japanse karakters voor ‘Land van de Rijzende Zon’ ook uitspreken als ‘Nihon’.

De andere drie elementen zijn ontdekt door samenwerkende Amerikaanse en Russische onderzoeksgroepen, die de eer nu hebben gedeeld. Geheel volgens verwachting wordt element 115 dan ook moscovium (Mc), wat uiteraard slaat op de Russische hoofdstad Moskou.

Element 117 wordt tennessine (Ts), wat verwijst naar de Amerikaanse staat Tennessee waarin het Oak Ridge-laboratorium is gevestigd. De uitgang -ine geeft aan dat het een halogeen zou moeten zijn.

Element 118 wordt oganesson (Og), als eerbetoon aan de 83-jarige Armeens-Russische fysicus Yuri Oganessian die een belangrijke rol speelde bij de zoektocht naar superzware elementen. Hij is de tweede mens waarnaar een element wordt vernoemd terwijl hij nog leeft, na Glenn Seaborg. De uitgang -on geeft aan dat het in theorie gaat om een edelgas.

bron: IUPAC

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken