Dienstverlenen kan met minder mensen

In het kader van ‘aanvullende efficiëntiemaatregelen’ schrapt het Leidse biofarmaceutische bedrijf OctoPlus een kwart van de ongeveer 150 arbeidsplaatsen. Na een eerdere koerswijziging heeft het bedrijf kennelijk minder mensen nodig om dezelfde omzet te genereren, zo valt op te maken uit een persbericht.

Volgens ceo Simon Sturge zullen de efficiëntiemaatregelen “ons helpen om concurrerender te opereren en om ons klantenportfolio uit te breiden, waarmee onze inkomsten uit zowel technologie als uit farmaceutische dienstverlening worden gediversifieerd, naast onze huidige inkomsten uit Locteron. Deze maatregelen zullen ons helpen om een winstgevende dienstverlenende organisatie op te bouwen.”

OctoPlus omschreef zichzelf vorig jaar nog officieel als ‘productgeoriënteerd biofarmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van verbeterde farmaceutische producten, gebaseerd op zijn gepatenteerde technologieën voor medicijnafgifte die minder bijwerkingen veroorzaken, meer gemak voor de patiënt opleveren en een verbeterde balans tussen effectiviteit en veiligheid bieden in vergelijking met bestaande producten.”

Met de octrooien op die afgiftetechnologie, genaamd PolyActive, verdient OctoPlus nog steeds geld. Maar niet genoeg, zo bleek vorig jaar. Het bedrijf kwam financieel totaal aan de grond te zitten en kon zijn huid alleen redden door zich terug te trekken uit de ontwikkeling van Locteron, het geneesmiddel op basis van PolyActive dat het dichtste tegen commercialisering aan zat. Alle commerciële rechten op dit middel tegen hepatitis C werden voor grof geld overgedaan aan partner Biolex Therapeutics. Sindsdien verzorgt OctoPlus alleen nog maar de productie.

Inmiddels noemt OctoPlus zich een dienstverlenend biofarmaceutisch bedrijf. In de persberichten noemt het zich nu ‘een biofarmaceutisch bedrijf gespecialiseerd in toedieningsvormen voor medicijnen. De onderneming ontwikkelt voor klanten verbeterde farmaceutische producten gebaseerd op gepatenteerde technologieën (etcetera, etcetera, etcetera).

De reductie van het personeelsbestand ‘zal plaatsvinden in alle lagen van de onderneming’. Maar op grond van het bovenstaande mag je vrezen dat het vooral de researchafdeling betreft.

bron: OctoPlus

Onderwerpen