Zaterdag 24 oktober in C2W 20

Een groot kristal groeit harder dan een klein. Dus als je de kristallen in een racemisch mengsel de tijd geeft om onderling te concurreren houd je er uiteindelijk maar één over, dat dan ook per definitie enantiomeerzuiver moet zijn. Klinkt wonderlijk, maar het werkt echt, stelt de Nijmeegse hoogleraar Elias Vlieg. Zelfs op industriële schaal.

Verder in C2W 20 van 24 oktober:


DISCRIMINATIE OF EEN GEBREKKIGE MOTIVATIE?
- Terwijl er veel aandacht wordt besteed aan het helpen van vrouwen naar de top, stijgt het aantal vrouwelijke hoogleraren maar mondjesmaat. In 2008 werd slechts 11,7 procent van de hooglerarenfuncties door een vrouw bekleed, toont de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren,die begin oktober verscheen. C2W peilt de meningen: ‘We zouden ons beter af kunnen vragen of vrouwen eigenlijk wel willen.’


MENTOR MET PLICHTSBESEF
- Anorganisch chemicus Jan Reedijk gaat 30 oktober met pensioen. Een gesprek met een gedreven onderzoeker en opleider over het nekhaargevoel voor talent, academisch mentorschap en fluctuerende studentenaantallen. “Alle opleidingen hebben het meegemaakt en bestudeerd en niemand begrijpt het.”

ORC KOMT NIET OP STOOM
- Jaarlijks koelt de Nederlandse industrie genoeg warmte weg om 3 miljoen huishoudens te verwarmen. Turbines die draaien op organische vloeistoffen in plaats van waterdamp, kunnen die laagwaardige warmte alsnog omzetten in elektriciteit. Maar de belangstelling voor de Organic Rankine Cycle valt tegen: “Het is nu vooral rendabel door subsidie.”

Onderwerpen