De bedrijven IBA en SCK CEN gaan de samenwerking aan om een nieuwe fabriek te bouwen voor de productie van actinium-225, meldt Engineeringnet.

Actinium-225 (Ac-225) is een radioactieve isotoop, een alfastraler om precies te zijn. In Nederland pioniert Erik de Blois van het Erasmus MC met de isotoop in radioactieve medicijnen. De Blois vertelde in ons interview met hem: ‘[Actinium-225] wordt nog bijna nergens gebruikt, er zijn nauwelijks leveranciers en er bestaan nog geen GMP-protocollen voor productie.’ Hij heeft daarom bijna alles zelf op moeten zetten.

In de tussentijd zijn er in België stappen gezet naar een actiniumfabriek. Ion Beam Applications (IBA) en het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN sloten vorig jaar een partnerschap om de productie van de isotoop te verwezenlijken. Nadat ze in het afgelopen jaar veel R&D-onderzoek gedaan, hebben ze afgelopen week een joint venture gesloten: Pantera. De technische haalbaarheidsstudies zijn bijna klaar; de stap hierna zal het ontwerpen en bouwen van de fabriek zijn, waarna de productie in 2027 moet beginnen.