Pionieren met een radioactief medicijn (webinar)

Webinar 23 4-3

Clinical Radiochemist Erik de Blois vertelt over de uitdagingen die komen kijken bij het maken van een radioactief medicijn.

Al vele jaren worden er op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde gewerkt met radioactieve stoffen voor medische doeleinden. In de laatste 20 jaar is het ontwikkelen van radioactieve medicijnen in een stroomversnelling gekomen. Dit mede omdat er radioactieve medicijnen (radiofarmaca) zijn ontwikkeld waaraan een radiocuclide is gebonden die specifiek op een bepaalde plek kunnen binden. Op deze manier worden er radiopharmaca gemaakt die specifiek binden aan kankercellen. Zo kunnen deze kankercellen heel lokaal worden bestraald. De laatste jaren is er veel aandacht voor alfa stralers, dit zijn zeer toxische radionucliden. Sinds 2 jaar wordt er in Erasmus MC gewerkt aan de implementatie van alfa emitters voor klinisch gebruik. Erik de Blois legt in het webinar uit wat de uitdagingen zijn om te werken met alfa stralers, waarom voor alfa stralers gekozen wordt en hoe dit wordt toegepast als kankertherapie.

Tijdens C2W live behandelt De Blois in elk geval de volgende drie vragen:

1. Wat is Actinium-225 en hoe wordt dit geproduceerd?

2. Aan welke dingen moet je denken om te kunnen werken met een alfa straler?

3. Hoe gebruik je een alfa emitter als Actinium-225 voor kankertherapie?

Over de spreker:

Erik de Blois (1981, Zeist) startte zijn opleiding op MLO aan het Zadkine Rotterdam en studeerde in 2001 af in de richting biotechnologie. Daarna ging hij deeltijd studeren op HLO aan de HvU Utrecht en studeerde af in het jaar 2005. In het daar opvolgende jaar vervolgde hij zijn deeltijdstudie in farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht in de richting “Drug innovation”. Hij studeerde af in 2009 waarna hij deeltijd begon aan zijn promotietraject in het Erasmus MC. In het jaar 2014 heeft hij succesvol zijn proefschrift: Radiochemical Aspect of receptor Scintigraphy: labeling with radiometals, optimalisation and radiochemical purity verdedigd en behaalde hij zijn doctoraal. In de tussentijd begon hij in 2002 als research analist in de radiochemie groep op de afdeling Nucleaire Geneeskunde aan het Erasmus MC. Na het behalen van zijn Master veranderde zijn functie in Klinisch radiochemicus en is hij sinds 2 jaar ook hoofd Quality control en verantwoordelijk voor de vrijgifte van de in huis gemaakte radiofarmaca. Binnen zijn functie heeft hij bijgedrage aan de implementatie van verschillende (therapeutische) radiopharmaca, waaronder het eerste geregistreerde middel Lu-177 gelabeld DOTA-TATE (Lutathera).

Onlangs verscheen een interview met De Blois, lees het interview hier.

Tijdens de C2W live-webinars praat een expert je in een half uur bij over de stand van zake in zijn of haar vakgebied. Daarna is er een Q&A met vragen vanuit het publiek. Meld je nu aan! 

Neem actief deel via Zoom: na afloop van het webinar kunnen de deelnemers vragen stellen aan Erik de Blois (vol=vol). Via Zoom krijg je automatisch een deelnamelink en een reminder. Ook verschijnt op deze pagina, vanaf circa 15.50 uur, een livestream van het webinar, hier is vragen stellen echter niet mogelijk. 

Let op: aanmelden via Zoom  is alleen mogelijk voor leden van de KNCV. Ben je nog geen KNCV-lid? Kijk dan hier  voor meer informatie.

Als je geen lid bent van de KNCV, kun je enkel de livestream via deze pagina bekijken. Je moet hiervoor wel geregistreerd staan als bezoeker op deze website, maar dat is gelukkig zo gebeurd via deze link. Of scrol naar onderen voor meer informatie over het aanmaken van een gratis profiel. Zonder registratie kan je het webinar niet kijken.

Eerder webinars kun je terugkijken via deze link.

comp-tab-phone2

Deelnemen aan dit webinar?

Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • Je kunt webinars live meekijken of later terugkijken;
  • Je krijgt toegang tot het online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • Je krijgt toegang tot exclusieve online-only content en kunt reageren op artikelen;
  • Je ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met het belangrijkste nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCV heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.