Je kunt met een nieuw soort zilverkatalysator koolstofdioxide met 92 % efficiëntie omzetten in koolstofmonoxide. Dit publiceren onderzoekers van de universiteit van Delaware deze week in Nature Communications.

De Amerikanen ontdekten dat de nanoporeuze zilverelektrokatalysator die ze voor ogen hadden, drieduizend keer actiever was dan polykristallijn zilver, dat men nu vaak gebruikt om CO2 om te zetten. Feng Jiao, hoofdauteur van het artikel, schrijft de extreem hoge activiteit toe aan het grote en gebogen interne oppervlak van de katalysator. Deze is 150 keer groter en 20 keer actiever dan die van polykristallijn zilver.

Om te bepalen of hun bevindingen uniek waren, hebben de onderzoekers een reeks alternatieve zilverkatalysatoren ontwikkeld. Hieruit bleek dat deze allemaal minder actief zijn. De Amerikanen zijn hier erg enthousiast over, maar blijven nog wel voorzichtig. ‘Selectief omzetten van CO2 tot CO is een veelbelovende route naar schone energie, maar technisch moeilijk om voor elkaar te krijgen,’ zegt Jiao. ‘We hopen dat deze katalysator de weg vrijmaakt naar nog meer ontwikkelingen op dit gebied.’

Het koolstofmonoxide dat ontstaat bij deze reactie, kan je gebruiken bij het produceren van bijvoorbeeld synthetische brandstoffen. Volgens de onderzoekers zou dit leiden tot een vermindering van CO2-emissie van tot wel veertig procent.

Onderzoekers zien zilver als een veelbelovend materiaal voor deze omzetting, omdat het een hoge selectiviteit heeft en een stuk goedkoper is dan andere zeldzame metalen. Ten opzichte van organische materialen is het een stuk stabieler, zelfs onder zware omstandigheden.

Bron: University of Delaware

Onderwerpen