Genen ontstekingsreacties wel aangedaan

Kleine silicadeeltjes zijn niet schadelijker voor cellen dan silicadeeltjes van normaal formaat. Dat presenteerde Brian Thrall van het Pacific Northwest National Laboratory gisteren op het congres van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Chicago.

Thrall liet amorfe silicadeeltjes van verschillende formaten los op verschillende celkweken en keek naar celdood en verandering in genexpressie. De onderzoeker zette deze biologische repons uit tegen de totale oppervlakte van de deeltjes.

Volgens Thrall is de deeltjesoppervlakte een betere maat om toxiciteit te meten, omdat het gewicht of aantal deeltjes geen duidelijk verband met celschade oplevert. Ongeveer 75 procent van de genen die Thrall en zijn team bekeken reageerde hetzelfde op nanodeeltjes als op grotere silicadeeltjes.

Een kwart van de genen reageerde echter wel anders. De nanodeeltjes hadden invloed op genen die bij ontstekingsreacties in actie komen. Een afweerreactie op nanodeeltjes is dus nog niet uit te sluiten.

De grotere deeltjes gepen aan op genen voor transporteiwitten die positieve geladen atomen de cel in transporteren. Volgens Thrall komt dat doordat de silicamonsters verontreinigd zijn met metalen.

Bron: AAAS

Onderwerpen