IJzerdeeltjes gaan biofilm te lijf

IJzeroxide-nanodeeltjes zijn in staat om een medisch implantaat te ontdoen van een bacteriële infectie. Ze penetreren de biofilm en roeien de micro-organismen (om precies te zijn Staphylococcus epidermidis) effectief uit, zo melden Thomas Webster en Erik Taylor (Brown University, VS) een dezer dagen in het International-Journal of Nanomedicine.

Tot nu toe kon je een dergelijke biofilm alleen wegkrijgen door verwijdering van het hele implantaat. Maar tijdens labtests verdween 28 procent van S. epidermidis binnen 48 uur na toediening van de 8 nm grote nanodeeltjes. Drie keer toedienen binnen 6 dagen liet haast geen bacterie in leven.

Bijkomend voordeel is dat de behandeling de groei van botweefsel op het implantaat lijkt te stimuleren. Hoe dit komt weten de onderzoekers ook niet.

Het uiteindelijke idee is om de nanodeeltjes gewoon ‘ergens’ bij de patiënt in te spuiten. Omdat ze paramagnetisch zijn, kun je ze met behulp van een magnetisch veld naar het implantaat toe trekken. Dat veld lijkt tevens de drijvende kracht bij de penetratie vande biofilm te zijn.

Bron: Brown University

Onderwerpen