Voor het eerst is er een mogelijk verband gevonden tussen het enzym butyrylcholinesterase en sudden infant death syndrome (SIDS), melden Australische onderzoekers in eBioMedicine.

Wiegendood of Sudden Infant Death Syndrome (SIDS, in de volksmond: wiegendood) is een tot nog toe onverklaarde, trieste gebeurtenis waarbij een baby sterft zonder aanwijsbare reden. Dit gebeurde ook bij Carmel Harrington, een Australische vrouw wier zoontje Damien 29 jaar geleden overleed door SIDS. Voor Harrington was dat de reden om haar carrière te wijden aan SIDS-onderzoek, wat ze voor een groot deel heeft kunnen financieren door een crowdfundingactie (Damien’s legacy). Nu is zij, samen met Naz Al Hafid en Karen Waters, de eerste die een mogelijke biomoleculaire link heeft gevonden die met SIDS te maken kan hebben.

De onderzoekers bekeken dried blood spots (DBS’s) die vlak na de geboorte zijn genomen bij baby’s. Ze onderzochten specifiek de cholinesterase butyrylcholinesterase (BChE). Dit enzym hydrolyseert choline-esters die functioneren als neurotransmitters en is vooral aanwezig in bloedplasma. Bij het vergelijken van DBS’s van 67 baby’s die stierven aan SIDS of een bekende doodsoorzaak hadden, vonden de Australiërs dat de 26 SIDS-baby’s een significant lagere specifieke activiteit van BChE (BChEsa) hadden. De andere 41 baby’s hadden normale BChEsa-niveaus.

[Geüpdatet: 19-05-2022]

Harrington en collega’s vermoeden dat BChEsa een relatie heeft met acetylcholineniveaus in de hersenen, die te maken hebben met arousal. Maar er is dringend meer onderzoek nodig om deze correlatie beter te bevestigen, pleiten de Australiërs in de paper. In persberichten klinkt Harrington zeer hoopvol.

De vraag is echter of die hoop gerechtvaardigd is. Verschillende wetenschappers hebben kritiek op de claims uit persberichten die echt te ver doorschieten. De paper zelf is genuanceerder, maar ook daar valt wat te zeggen tegen de stelligheid waarmee de onderzoekers hun beweringen verwoorden. 

Met dank aan onze lezer Rob Hooft die me wees op een Twitter-draadje dat een genuanceerder verhaal brengt. Hier een ander draadje met dezelfde genuanceerde boodschap.

Harrington, C.T. et al. (2022) eBioMedicine 80, doi.org/10.1016/j.ebiom.2022.104041