In de VS is een universeel elektrochemisch analyse-apparaatje bedacht dat maar 25 dollar hoeft te kosten en via elk mobieltje met de cloud kan communiceren. Een uitkomst als je geen lab maar wel bereik hebt, schrijft Harvard-coryfee George Whitesides in PNAS.

Het onderliggende idee is dat er heel veel soorten amperometrie, coulometrie en voltammetrie bestaan maar dat ze allemaal neerkomen op elektrodes waar een spanning overheen staat die varieert als functie van de tijd. Waarbij die elektrodes tegenwoordig vaak wegwerpdingen voor eenmalig gebruik zijn.

Wat je dus nodig hebt is iets dat een batterijtje bevat, een spannings- en stroombron, iets om spanningen en stromen te meten en een aantal interfaces waar je je wegwerpelektrodes in kunt pluggen. Als extra verfijning kun je er nog een trilfunctie in zetten om je vloeibare reagentia te mengen.

De omrekening van signaal naar concentratie laat je extern doen. En dan komt de clou: het uitgaande signaal van je meetapparaat zet je elektronisch om in een audiosignaal, dat je naar je mobieltje stuurt via een kabeltje en de microfoonaansluiting voor handsfree bellen. Hetgeen dus betekent dat dat mobieltje een goedkoop rotding mag zijn; een smartphone met WiFi is nadrukkelijk niet nodig.

Het mobieltje stuurt het signaal door naar een lab ergens anders op de wereld, dat van de piepjes weer een meetsignaal maakt. Na analyse komt het meetresultaat daarna naar je mobieltje terug in de vorm van een sms-bericht.

Whitesides en collega’s hebben met hun ‘uMED’ al met succes glucose in bloed gemeten (met een TrueTrack-teststrip), zware metalen in water (met bedrukte DropSens-elektrodes van Metrohm), natrium in urine (met een ionselectieve elektrode van Cole-Palmer) en malariaparasieten (met een combinatie van een immunoassay en nog zo’n DropSens-elektrode).

De belangrijkste beperking zou wel eens kunnen zitten in het aantal verschillende interfaces dat je kwijt kunt in zo’n klein ding.

bron: C&EN, PNAS

Onderwerpen