Met een Nespresso-cupje en wat cuvetjes zou je thuis moeten kunnen ontdekken of je COVID-19 hebt opgelopen. Het idee is uitgewerkt en gepubliceerd op de preprintserver ChemRxiv.

 

Met een Nespresso-cupje en wat cuvetjes zou je thuis moeten kunnen ontdekken of je COVID-19 hebt opgelopen. Het idee is uitgewerkt en gepubliceerd op de preprintserver ChemRxiv.

Vittorio Saggiomo, universitair docent in de BioNanoTechnologie-groep van de Wageningen Universiteit, heeft een goedkope manier ontwikkeld om thuis een LAMP-test uit te voeren. Een LAMP-test is net als de PCR-test een methode om genetisch materiaal van virussen te vermeerderen en zo bijvoorbeeld het coronavirus te detecteren.

Het grote voordeel van LAMP is dat je het genetische materiaal op een constante temperatuur van circa 65 graden moet houden, terwijl je bij PCR steeds moet wisselen tussen verschillende temperaturen. Voor een thuistest moet je dus een apparaat hebben dat een monster tot 65°C kan verwarmen voor 25 minuten, de benodigde tijd voor een LAMP test.

Saggiomo en collega’s besloten samen met TNO in Zeist een goedkope mini-LAMP-reactor te ontwerpen op basis van een Nespresso-cup gevuld met een was die vloeibaar wordt bij 65 graden, en een houder van polymelkzuur om de cuvetjes in te zetten. Met deze zogenoemde CoronaEspresso opstelling kun je de LAMP-reactie thuis in een pan heet water uitvoeren. Positieve monsters kleuren geel, ben je negatief dan blijft het cuvetje rood. Volgens Saggiomo kan dit systeem voor minder dan € 0,20 per cupje geproduceerd worden en is het daarom ook geschikt voor armere landen.

De CoronaEspresso is meerdere malen te gebruiken en de materialen zijn makkelijk te recyclen. De test is alleen nog niet helemaal af, want de onderzoekers kijken nog hoe ze het virus-RNA uit spuug het beste met een reactiemengsel in contact kunnen brengen. Uiteindelijk is het de bedoeling om rechtstreeks in een cuvetje te spugen voor je de reactie uitvoert in de CoronaEspresso.

Velders, A. et al. (2021) ChemRxiv Preprint