Zes wetenschappers ontvingen vandaag de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland. Onder hen chemicus Marc Koper en celbioloog Maria Yazdanbakhsh.

SAEYS_NWO_Spinoza_Stevin_2019_2U3A7642

Beeld: NWO

NWO meldt vandaag op haar website dat de Spinozapremie, met nadruk op baanbrekend fundamenteel onderzoek, dit jaar naar vier wetenschappers gaat. De Stevinpremie, meer gericht op maatschappelijke vraagstukken, gaat naar twee wetenschappers. 

Onder de Spinozalaureaten zijn chemicus Marc Koper en celbioloog Maria Yazdanbakhsh. Koper is hoogleraar katalyse en oppervlaktechemie aan de Universiteit Leiden. Volgens NWO is hij een ’internationaal leidend chemicus die uitblinkt op het terrein van elektrochemie’, waaronder batterijtechnologie. Hij legde zo onder meer de basis voor ons huidige begrip van de manier waarop reacties aan elektrodes afhangen van de precieze structuur van het oppervlak van een elektrode en zag als eerste hoe het oppervlak van een platina-elektrode tijdens een elektrochemische reactie op atomaire schaal verandert. Met zijn fundamentele werk levert Koper cruciale bijdragen aan het vergroenen van onze energievoorziening en de chemische industrie, aldus NWO.

Yazdanbakhsh is hoogleraar cellulaire immunologie van parasitaire infecties aan de Universiteit Leiden en afdelingshoofd parasitologie bij het LUMC. NWO noemt haar een ’grensoverschrijdende wetenschapper’: ze vertaalt de uitkomsten van laboratoriumonderzoek naar klinische trials en veldonderzoek en leverde een belangrijke bijdrage aan de Hygiëne Hypothese, die inhoudt dat infecties kunnen beschermen tegen het ontstaan van ontstekingsziekten zoals astma, allergieën en eczeem. Haar onderzoek maakt het mogelijk zowel betere vaccins te ontwikkelen tegen parasitaire infecties als betere geneesmiddelen tegen ontstekingsziekten.

De prijzen gelden als de hoogste wetenschappelijke eer van ons land. Een selectiecommissie van twaalf leden, afkomstig uit verschillende disciplines en landen, kozen uit ongveeer 25 voordrachten de zes uiteindelijke winnaars. Zij voegen zich bij de 97 eerdere Spinozalaureaten en 6 Stevinlaureaten. Onder hen vorig jaar immunoloog en biochemicus Sjaak Neefjes en bio-organisch chemicus Jan van Hest.

De uitreiking van de premies vindt plaats op woensdag 13 oktober 2021.