Elektrochemie
-
Nieuws
IJzercomplex langer enthousiast
Gebruik je cyclometallatieliganden rond ijzer(III), dan heeft het een duizend keer langere geëxciteerde toestand. Het lijkt een eerste stap naar fotokatalyse met ijzer.
-
Verdieping
2023 wordt het jaar van …?
Waar kunnen we ons in 2023 allemaal op verheugen in het chemische onderzoek? We peilden de verwachtingen onder enkele vakgenoten.
-
Verdieping
‘Elektrochemie was altijd de eeuwige belofte, tegenwoordig is het ongeveer onze enige hoop’
Marc Koper ziet waterelektrolyse als de enige weg naar een duurzame toekomst, maar wil ook fundamentele vragen beantwoorden.
-
Verdieping
Duurzaam mierenzuur uit CO2
Met behulp van elektriciteit wil Oxylum, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, CO2 gaan omzetten in mierenzuur.
-
Nieuws
Recyclebare zelfblussende batterij
Gebruik je vloeibaar gemaakt polyfluoretheen-gas in een elektrolyt voor een lithiumbatterij, dan krijgt die brandblussende en hittebestendige eigenschappen.
-
Verdieping
Raadsel rond elektrode vraagt om update van oude wet
De Gouy-Chapmantheorie, een elektrochemiewet uit 1910, beschrijft onvoldoende wat er gebeurt rond vaste elektroden.
-
Nieuws
Organisch radicaal voor symmetrische redoxflowbatterij
Groningse wetenschappers ontwikkelden een nieuw type elektrolyt voor symmetrische redox-flowbatterijen.
-
Verdieping
‘Met flowchemie wil ik organici meer mogelijkheden geven’
Timothy Noël is een voorvechter van flowchemie: synthese in een miniatuurversie van een chemische fabriek.
-
Verdieping
Dossier: Elektrochemie
Elektrochemie is zowel letterlijk als figuurlijk een van de spannendste vormen van chemie, niet alleen vanwege de elektrische spanning, maar ook vanwege de diverse vormen waarin het zich manifesteert.
-
Nieuws
Marc Koper en Maria Yazdanbakhsh ontvangen Spinozapremie
Zes wetenschappers ontvingen vandaag de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland. Onder hen chemicus Marc Koper en celbioloog Maria Yazdanbakhsh.
-
Nieuws
Schone waterstof via silicium fotoanode
Onderzoekers van de University of Texas in Austin hebben een belangrijke stap gezet richting waterstofproductie met zonne-energie. Ze vonden een betaalbare, efficiënte manier om zuurstof af te splitsen van water met een silicium fotonelektrode, staat in Nature Communications.
-
Verdieping
‘Elektrochemie is de toekomst’
De zuivering van afvalwater kan veel duurzamer dankzij elektrocoagulatieflotatie, stelt de Vlaamse start-up Noah Water Solutions. ‘We recupereren er waardevolle componenten uit en kunnen volledig op groene stroom werken.’
-
Verdieping
Kwantumcomputer speelt voor molecuul
Met kwantumbits kun je het gedrag van elektronen in een molecuul pas echt doorgronden. Vandaar dat Shell stevig investeert in chemische toepassingen van kwantumcomputers. Ook al is praktische uitvoerbaarheid nog ver weg.
-
Nieuws
Hard werken en volhouden
Timothy Noël (37) ontving de Hoogewerff Jongerenprijs voor veelbelovende chemisch technologen onder de veertig jaar. ‘Ze zeiden soms: ‘Je droomt te veel.’’
-
-
Nieuws
Hubert Gasteiger: ‘Ik zit liever op 5 kg waterstof’
Rijden elektrische auto’s in de toekomst op waterstof of accu’s? Allebei, verwacht hoogleraar elektrochemie Hubert Gasteiger. Mits het platinagehalte van brandstofcellen nogmaals met een factor drie omlaag kan.
-
Nieuws
Nanopalladium maakt kunstmest
Palladium-nanodeeltjes blijken de elektrochemische reductie van stikstof tot ammoniak ongekend efficiënt te katalyseren. Elektrificatie van de kunstmestproductie lijkt niet geheel onhaalbaar meer, suggereert een publicatie in Nature Communications.Tot nu toe komt zo’n beetje alle ammoniak nog uit het meer dan honderd jaar oude, energievretende Haber-Boschproces. Op elektrochemische alternatieven wordt al ...
-
Nieuws
Etheen-elektrificatie
Om etheen te maken van ethaan kun je beter elektrochemie gebruiken dan een stoomkraker. Het energieverbruik daalt met meer dan de helft en voor het restant kun je meteen over op groene stroom, schrijven Ting He en collega’s van Idaho National Laboratory onlangs in het tijdschrift Green Chemistry.Die elektrochemie is ...
-
Nieuws
‘Hier is heel veel inzicht voor nodig’
De elektrochemie van moleculen uitbuiten en zo veel mogelijk informatie halen uit hun elektrochemische fingerprint, dat is Karolien De Waels strategie om innovatieve sensoren te ontwikkelen.‘Ik zoek naar onderwerpen waar ik misschien een verschil kan maken’, stelt de Antwerpse hoogleraar Karolien De Wael. Regelmatig publiceert zij over elektrochemische sensoren voor ...
-
Nieuws
Kúnnen we het maken?
Nieuwe mogelijkheden in de fosforchemie.Voor organicus Chris Slootweg, sinds een jaar hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, staat de esthetiek voorop. ‘Moleculen maken die er gewoon gaaf uitzien, maar niet direct een toepassing hebben.’ Onlangs presenteerde hij in Angewandte Chemie enkele grote stappen in de richting van zijn favoriet: monofosfatetrahedraan, ...
- Vorige Pagina
- Pagina1
- Pagina2
- volgende Pagina