Polymeerafval elektrochemisch gerecycled

Electrochemical recycling by AI

Elektrochemie kan een onderbelichte optie zijn voor het recyclen van plastic afval, zo tonen onderzoekers aan in een review in Chemical Science.

De komst van kunststoffen is revolutionair geweest voor bijna alle aspecten van het menselijk leven. Het is een hele uitdaging om je een wereld voor te stellen zonder materialen op basis van polymeren. Maar de inerte aard van de meeste van deze polymeren zorgt voor een probleem: wat doe je met het afval? Weizhe Zhang, Lars Killian en Arnaud Thevenon van de Universiteit Utrecht onderzoeken in hun review de recente vooruitgang binnen het relatief nieuwe gebied van elektrochemische recycling van polymere materialen.

Het mooie van deze elektrochemische methoden is dat ze toepasbaar zouden moeten zijn op zowel huidige als toekomstige polymeren. ‘Elektronen zijn spoorloze reagentia’, zegt assistent-professor Thevenon. ‘Door hun potentiële energie aan te passen, zou je in theorie gemengd polymeerafval selectief kunnen depolymeriseren, ervan uitgaande dat de downstream zuivering van de producten niet te energie-intensief is’.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk