De ‘creatieve’ ENW-M subsidies zijn weer uitgereikt, dit keer aan 21 onderzoekers die wetenschappelijke vernieuwing en ‘risicovolle’ ideeën willen uitwerken. Onder hen zijn ook leden van de KNCV en NVBMB, die we hier uitlichten.
‘De M-subsidie biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema’s van de toekomst’, aldus de website van NWO. Van de 84 aanvragen zijn er 21 goedgekeurd. Daaronder bevonden zich een KNCV-lid, een KNCV- en NBV-lid, en twee NVBMB-leden.
Beheersing van de zoete synthese
dr. Thomas Hansen (KNCV, VU Amsterdam)
Bacteriële koolhydraten bezitten fascinerende biologische eigenschappen zoals antimicrobiële, antivirale en antitumor effecten. Het synthetiseren van deze vaak gedeoxygeneerde suikers voor gedetailleerd onderzoek blijft uitermate uitdagend vanwege de moeilijke beheersing van glycosyleringsreacties. De afwezigheid van zuurstofgroepen verhindert het gebruik van gevestigde strategieën die gebruikt worden voor de synthese van traditionele koolhydraten van zoogdieren. In dit project zullen onderzoekers dit probleem aanpakken door moderne organokatalyse te gebruiken om glycosyleringsreacties te sturen. De ontwikkelde methode zal nieuwe mogelijkheden creëren voor toegang tot de grote diversiteit aan bacteriële koolhydraten, wat bijdraagt aan het glycobiologische en glycomedische onderzoek.
BREATHLESS: Het onthullen van liefdesaffaires tussen anaerobe microben doormiddel van omics en microfluïdica
prof. dr. Diana Machado de Sousa (WUR) & prof. dr. Aldrik Velders (KNCV, NBV, WUR)
Dit project richt zich op het onderzoeken van complexe interacties tussen micro‐organismen in grotendeels onbegrepen anaerobe ecosystemen. Hoewel sequencing technologieën goed inzicht geven in microbiële diversiteit, leiden limitaties in anaerobe celkweek, en onbegrepen complexe relaties tussen de microben, tot uitdagingen. Door gebruik te maken van een combinatie van moleculaire technieken, zoals metagenoom analyse, en innovatieve microfluïdica cultivatie, wil dit project complexe microbiële interacties bestuderen en syntrofe microben, die onafscheidelijk zijn, co‐isoleren. Vervolgens kan de combinatie van microfluïdica met spectroscopie technieken, zoals NMR, inzicht geven in de microbiële fysiologie en ecologie, resulterend in beter begrip van de “chemie” van anaeroob leven.
Nieuwe verpakkers van ons DNA
dr. Francesca Mattiroli (NVBMB, Hubrecht-KNAW)
Ons DNA is verpakt in een erg complex en dynamisch systeem. Deze verpakking regelt hoe, waar en wanneer de informatie op het DNA wordt afgelezen, maar is nog steeds grotendeels onbekend hoe de DNA-verpakking wordt onderhouden in onze cellen. Dit onderzoeksproject zal dit bestuderen en we focussen hierbij op twee cruciale regelaars. We zullen onderzoeken wat de precieze functie van deze regelaars is in het verpakken van ons DNA. Deze regelaars zijn van belang bij ziektes in mensen en daarom zal ons onderzoek helpen om nieuwe strategieën te ontdekken om onze cellen gezond te houden.
Frequentiemodulatie van de darmen
dr. Katharina Sonnen (NVBMB, Hubrecht-KNAW)
Cellen in ons lichaam communiceren met elkaar om ervoor te zorgen dat de vorming en omzetting van cellen strak wordt gereguleerd. Cellen communiceren door eiwitten naar elkaar te sturen. We hebben ontdekt dat cellen in de darmen communiceren met oscillaties. Hier zullen we onderzoeken hoe deze oscillaties interacteren met andere communicatiewegen in het lichaam om de vorming van specifieke celtypen te reguleren.
Nog geen opmerkingen