In korte tijd kregen de managementregels van William Swanson een cultstatus in de VS. Plagiaat of niet, er zit voor iedereen wel wat bruikbaars bij.

Verlies nooit je gevoel voor humor. Zeg eens wat vaker “ik weet het niet”. Vergeet niet dat je voor een baas werkt. Geloof het of niet, maar deze simpele regels zijn enige tijd geleden onder Amerikaanse topmanagers ingeslagen als een bom. Ze zijn afkomstig uit een set vuistregels voor succesvol management opgesteld door William Swanson, chief executive officer van Raytheon, een van de grootste defensieconcerns van de Verenigde Staten. Zijn 25 Unwritten Rules of Management (zie kader) die hij ooit tijdens een interne meeting presenteerde, maakten van hem onbedoeld een heuse managementgoeroe.

STATUS

Hoe wordt een interne presentatie een absolute managementhit? Exclusiviteit is het sleutelwoord; dat werkt sterk statusverhogend. Iedereen wil datgene hebben wat de rest niet heeft. Zo verging het ook Swansons set met regels die hij naar eigen zeggen gedurende zijn lange carrière bij Raytheon al doende heeft geleerd. Hij begon als ingenieur en klom in 33 jaar op tot de hoogste positie binnen de onderneming.

Nadat Swanson ‘zijn’ regels intern had gepresenteerd, waren de aanwezigen zo onder de indruk dat ze een kopie van de presentatie vroegen. In eerste instantie werden vijfhonderd kopieën verspreid onder Raytheon-managers. Die gaven ze ook aan hun relaties en toen ging het snel. Binnen de kortste keren waren tienduizend exemplaren gedrukt en verspreid. Het 76 pagina’s tellende boekje bereikte onder meer superbelegger Warren Buffett en ex-General Electric topman Jack Welch. Ook zij waren lovend over de ‘met beide benen op de grond’-benadering van Swanson, die inmiddels zijn sporen als succesvol manager ruimschoots had verdiend, en vroegen extra exemplaren aan om cadeau te doen.

PLAGIAAT

Het boekje krijgt een ware cultstatus. ‘The CEO’s Secret Handbook’ kopt het Amerikaanse tijdschrift Business 2.0 medio 2005 en daarmee komt het magische boekje onder de aandacht van een groter publiek. Uiteindelijk heeft Raytheon meer dan 300.000 exemplaren weggegeven. Swansons ster stijgt tot grote hoogten. Totdat de New York Times in april van dit jaar meldt dat de regels van Swanson (inmiddels uitgegroeid tot 33) wel erg veel lijken op The Unwritten Laws of Engineering van W.J. King, eveneens ingenieur, uit 1944!

Swanson is er als de kippen bij om zijn excuses aan te bieden. Nog op dezelfde dag waarop het artikel in de New York Times verschijnt, publiceert Raytheon een verklaring van Swanson. Hij zegt dat de regels gebaseerd zijn op ervaringen die hij gedurende zijn hele leven heeft opgedaan en adviezen die hij gaandeweg van veel mensen heeft gekregen. In het boekje bedankt hij al deze ‘anonieme bronnen’ voor hun bijdrage aan zijn regels. Hij zegt spijt te hebben dat het boek van King niet expliciet als bron genoemd is. Geheel in stijl formuleert hij meteen een nieuwe regel, nummer 34: ‘Gezien de clichés in het menselijk gedrag zijn er geen originele regels.’

Raytheon is inmiddels gestopt met de verspreiding van het gewraakte boekje. En om-dat er in Nederland weinig aandacht is besteed aan de regels van Swanson publiceren we hier alsnog de 33 ‘originele’ regels. Want plagiaat of niet, interessant en vermakelijk zijn ze zeker. Opmerkelijk dat een set regels, afkomstig van twee techneuten, zo’n indruk heeft gemaakt op de topmensen in het Amerikaanse zakenleven. Want techneuten, dat zijn toch die slimme vakidioten die de skills ontberen om een goede manager te worden?

Kader:

SWANSONS 33 MANAGEMENTWETTEN

1 Durf “ik weet het niet” te antwoorden op een vraag.

2 Het is veel makkelijker om ergens in te duiken dan eruit te stappen.

3 Als je geen kritiek krijgt, komt dat waarschijnlijk omdat je niet veel doet.

4 Concentreer je op wat er ontbreekt.

5 Als iets in een presentatie getoond wordt, ga er dan vanuit dat de hele wereld het al weet.

6 Werk voor een baas tegen wie je kunt zeggen waar het op staat. Je familie kun je niet kiezen, je baas wel.

7 Houd continu in de gaten of projecten opleveren wat je verwacht.

8 Hoe onbeduidend je eerste opdrachten ook zijn, doe altijd je uiterste best.

9 Zet door. Zorg dat je niet bekendstaat als iemand die goed start, maar slecht afrondt.

10 Wees niet passief. Zit mensen achter hun broek en zorg dat ze hun werk doen.

11 Bevestig je instructies. Reken er niet op dat zaken vanzelf gaan.

12 Kom open voor je mening en je ideeën uit.

13 Een project gaat meestal naar diegene die zelfverzekerd is en kennis van zaken heeft.

14 Wees kort en duidelijk in je verslaglegging.

15 Zorg ervoor dat je uitspraken altijd kloppen.

16 Vergeet niet dat je voor een baas werkt. Zorg dat hij/zij geïnformeerd blijft, voorkom verrassingen. Wat de baas wil heeft de hoogste prioriteit.

17 Durf beloften te doen. Maak je er niet vanaf met een “er is nog te veel onzeker om daarover iets te zeggen”.

18 Klaag nooit direct tegen de top van het bedrijf. En ‘cc’ nooit iemands baas.

19 Bedenk dat je, in contacten met externe partijen, altijd je bedrijf vertegenwoordigt.

20 Zorg dat je kort en krachtig de zaken kunt neerzetten. Denk aan de ‘elevator pitch’.

21 Laat je niet meeslepen door technische ‘noodgevallen’. Houd je beide benen op de grond.

22 Neem snelle, heldere beslissingen.

23 Voordelen zijn makkelijk te beargumenteren, maar je baas wil ook de nadelen horen.

24 Verlies nooit je gevoel voor humor.

25 Zorg dat je plezier hebt in je werk. Niemand houdt van een chagrijn.

26 Behandel de naam van je bedrijf als je eigen naam.

27 Vraag altijd naar het slechte nieuws.

28 Je onthoudt een derde van wat je leest, de helft van wat mensen je vertellen, maar alles wat je voelt.

29 Je kunt een gympie niet poetsen.

30 Laat problemen niet uitwaaieren.

31 Neem een beslissing alsof je een niveau hoger in de organisatie zit, dat verandert je perspectief.

32 Als iemand aardig tegen jou is, maar niet tegen de ober, is het geen aardig persoon.

33 Wees nooit bang iets nieuws te proberen.

Onderwerpen