Hoe hygiënisch moet een ziekenhuis nog zijn?

Vliegenmaden scheiden een antibioticum uit dat minstens 12 verschillende stammen van de ziekenhuisbacterie MRSA doodt, en tevens werkt tegen E. coli en C. difficile. Onderzoekers van Swansea University (Wales) hebben de stof alvast de naam Seraticin meegegeven en hopen hem ooit op de markt te brengen.

De maden in kwestie zijn larven van de groene vleesvlieg (Lucilia sericata). Dat ze wonden kunnen schoonvreten en infecties kunnen bestrijden was al veel langer bekend. Maar het is voor het eerst dat iemand de verantwoordelijke stof weet te isoleren en op te zuiveren.

Voorlopig zijn er nog 20 kopjes maden nodig om één druppel zuivere Seraticin te produceren. In Wales probeert men nu de moleculaire structuur op te helderen, in de hoop dat er een syntheseroute te vinden is die productie op grotere schaal mogelijk maakt.

Overigens zet de BBC er op haar pagina ‘health news’ doodleuk het bericht naast dat Britse ziekenhuizen geen enkel gebrek hebben aan maden. Aan ratten, vlooien en kakkerlakken trouwens ook niet. De ongediertebestrijding is er kind aan huis, zo heeft de conservatieve oppositie onthuld.

Nu nog een ziekte vinden die door kakkerlakken wordt bestreden.

bron: Swansea University, BBC News


Onderwerpen