Speekseltest toont kalmeringsmiddelen aan

Automobilisten die met hun voertuig over de weg slingeren, krijgen in de toekomst niet alleen een blaastest voor de kiezen, maar misschien ook een kwijltestje om kalmerende middelen (benzodiazepines) op te sporen.

De concentratie benzodiazepines in speeksel is namelijk een goede afspiegeling van de concentratie slaapmiddel in het bloed. Dat meldt Beitske Smink, toxicoloog bij het NFI in het oktobernummer van British Journal of Clinical Pharmacology.

De benzodiazepines zijn een vaak gebruikte groep slaap- en kalmeringsmiddelen. Veel gebruikers slikken het pilletje midden in een slapeloze nacht en rijden ’s ochtends naar kantoor, terwijl het middel nog niet is uitgewerkt.

Smink liet in haar onderzoek acht mannen acht dagen lang elke dag een pilletje oxazepam (een benzodiazepine) slikken, en bekeek de concentratie oxazepam en een metaboliet hiervan in urine en speeksel. Hoewel de concentratie in urine een stuk hoger lag, laat de speekselconcentratie het beste zien of iemand kort geleden een slaappilletje geslikt heeft. Smink heeft nog niet aangetoond dat de speekselconcentratie oxazepam echt een voorspeller is voor slecht rijgedrag.

Nu is een bloedtest de enige manier om aan te tonen dat de bestuurder een slaappilletje geslikt heeft. In de toekomst kunnen agenten met een makkelijke en snelle speekseltest alvast een voorselectie kunnen maken, zodat niet iedereen bloed hoeft te laten prikken. “Een bloedtest blijft nodig, want alleen bloed is op dit moment een wettig bewijsmateriaal”, meldt Smink, die op 17 oktober op haar onderzoek hoopt te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bron: RUG/BJCP

Onderwerpen