Het geheugeneffect is met name bekend van metaallegeringen. Het Akense bedrijf Mnemoscience legt zich toe op polymeren die dit verschijnsel vertonen.

Hannover – Het bedrijf Mnemoscience uit Aken doet onderzoek op het gebied van kunststoffen met geheugeneffect. Deze polymeren krijgen bij een bepaalde temperatuur een vorm ingeprogrammeerd. Het verschijnsel is ook bekend van metaallegeringen en keramiek, maar bij plastics is er nog weinig onderzoek naar gedaan. Mnemoscience richt zich met geheugenkunststoffen voorlopig op medische toepassingen, met name de minimaal invasieve chirurgie. Directeur prof.dr. Andreas Lendlein toonde vorige week op de Hannover Messe Industrie het voorbeeld van een kunststof stent, een spiraal ter ondersteuning van een bloedvat. Deze wordt als gestrekte draad van twee vingers lang door een klein gaatje in een ader naar binnen gebracht. Eenmaal op zijn plaats reageert het op lichaamswarmte en krijgt het zijn spiraalvorm.

Het geheugeneffect doet zich voor bij meerdere plastics. Het is vooral afhankelijk van de structuur van elke kunststof. Bij sommige polymeren is het geheugeneffect een aantal malen reversibel, bij andere ligt de vorm na toediening van warmte in één keer vast. Geheugenkunststoffen hebben ten opzichte van metalen enkele voordelen. Ze kunnen heel precies op elke toepassing worden toegesneden. Nog belangrijker is dat het verschil tussen de twee stabiele toestanden – bij stents: de gestrekte draad en de spiraalvorm – groter is. Met andere woorden: ze zijn stabieler. Mnemoscience legt zich toe op kunststoffen die in het lichaam afbreken, nog eenvoordeel ten opzichte van metalen.

Onderzoek moet uitwijzen of omschakeling van de ene toestand naar de andere in de toekomst ook is te bereiken onder invloed van licht of magnetisme. Lendlein ziet ook mogelijkheden voor deze techniek in de cosmeticabranche. In zijn stoutste dromen ziet hij carrosseriedelen van auto’s die zich na een beschadiging zelf repareren. Mnemoscience is in 1999 opgericht door Lendlein, samen met prof.dr. Robert Langer van MIT. Het bedrijf telt ruim twintig medewerkers en verricht ook research in opdracht van bedrijven.

Geheugeneffect: Recht (1) ingebrachte stent krult door
lichaamstemperatuur op in ader (6) en versterkt zo bloedvat
(Foto MnemoScience)

www.mnemoscience.de

Onderwerpen