Testsysteem brengt bijwerkingen van medicijnen aan het licht

Uit een combinatie van varkens- en menselijke cellen hebben Duitse onderzoekers een bioreactor gebouwd die de werking van de menselijke lever zeer natuurgetrouw imiteert. Je kunt hiermee nieuwe geneesmiddelen testen op bijwerkingen voordat je ze aan menselijke proefpersonen toedient.

Volgens de bedenkers Johanna Schanz en prof. Heike Mertsching ( Fraunhofer-Institut für Grenzflächen und Bioverfahrenstechnik IGB, Stuttgart) is de kunstlever betrouwbaarder dan een proefdier. Dierproeven brengen 30 procent van de bijwerkingen immers niet aan het licht vanwege verschillen tussen dierlijke en menselijke stofwisseling.

De kunstlever word opgebouwd uit bloedvaten, die worden geïsoleerd uit varkensdarmen. Daar worden menselijke levercellen (hepatocyten en endotheelcellen) op gekweekt. Het geheel wordt in een computergestuurd reactorvat geplaatst, met doseerpompen die voedingsstoffen en bloed toe- en afvoeren.

Het is al gelukt om het systeem drie weken in leven te houden. Dat was voldoende om te constateren dat de cellen zich inderdaad gedragen alsof ze in een echte lever zitten: ze ontgiften. breken medicijnen af en vormen eiwitten.

Het systeem zit momenteel nog in de testfase. Over twee jaar zou het de eerste dierproeven kunnen vervangen. Er wordt ook gewerkt aan versies die huid-, darm- of luchtpijpweefsel simuleren

bron: Fraunhofer-Gesellschaft

P.S. Wellicht ten overvloede: met de geruchten over de introductie van een iLiver door een zekere computerfabrikant heeft dit bericht echt helemaal niks te maken.

Onderwerpen