Schimmels en bijbehorende mycotoxines in maiskuilvoer zijn voortaan snel en accuraat op te sporen dankzij een nieuw Vlaams analyseprotocol. Els Van Pamel promoveert er deze week op aan de Universiteit Gent.

Die schimmels krijgen een kans wanneer er met de fermentatie van het kuilvoer iets mis gaat, meestal doordat de kuil onvoldoende is afgedekt waardoor er zuurstof bij komt. Van de mycotoxines die door die schimmels worden geproduceerd, kan het vee behoorlijk ziek worden.

Niet helemaal duidelijk is of de mycotoxines en hun metabolieten ook mensen ziek kunnen maken die dat vee, of de melk uit dat vee, consumeren. Maar uitsluiten kun je het niet.

Van Pamel heeft nu verschillende technieken op een rij gezet waarmee je schimmels kunt tellen en hun mycotoxines kunt kwantificeren. Uiteindelijk heeft dat een protocol opgeleverd voor ultra high performance-vloeistofchromatografie gekoppeld aan tandem-massaspectrometrie (UHPLC-MS/MS dus) waarmee 27 verschillende mycotoxines in maïskuilvoer gelijktijdig kunnen worden gedetecteerd.

Volgens het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in Merelbeke is de methode inmiddels volledig operationeel.

 

bron: ILVO

Onderwerpen