Tussen 2007 en 2015 is het totale honoreringspercentage van alle NWO-financieringsinstrumenten gedaald van 26 naar 20 %. Het aantal aanvragen steeg van 3.697 naar 4.157 per jaar terwijl het aantal toekenningen daalde van 966 naar 831, heeft het Rathenau Instituut becijferd.

Van de 1.126 aanvragen voor de lopende Veni-ronde kan zelfs maar 14 % worden gehonoreerd. NWO-voorzitter Stan Gielen vindt een slaagkans van één op vijf echt het minimum, maar hij durft niet te hopen op extra geld en zoekt daarom draagvlak voor gewijzigde manieren van uitdelen. Een speciaal hiervoor georganiseerde conferentie in Amsterdam leverde enkele interessante suggesties op: laat de universiteiten zelf de rem op het aantal aanvragen zetten, schakel over van persoonsgebonden subsidies naar geld per team, en kijk naar de behoeftes van de aanvrager in plaats dat je iedereen, ongeacht het vakgebied, precies hetzelfde bedrag geeft.

 

Chloorpyrifos mag blijven

EPA verbiedt het pesticide chloorpyrifos nog even niet. Onder president Obama was het milieu-agentschap dat wel van plan, wegens vermoedens van neurotoxiciteit. Maar onder Trump is de stemming omgeslagen ten gunste van landbouworganisaties en producent Dow AgroSciences, die claimen dat chloorpyrifos veilig en onvervangbaar is. De beslissing is nu uitgesteld tot uiterlijk 1 oktober 2022, wanneer de huidige toelating afloopt. Tegen die tijd zou meer duidelijkheid moeten zijn over de risico’s.

 

Pesticide-uitverkoop

Om met Dow Chemical te mogen fuseren doet DuPont zijn gewasbeschermingsactiviteiten grotendeels over aan FMC Corporation, dat zo in één klap uitgroeit van een kleine speler tot de op vier na grootste binnen de branche. Het betreft zowel de productie van insecticides als de bijbehorende R&D-laboratoria. In ruil krijgt DuPont een FMC-divisie die voedsel- en geneesmiddelenadditieven maakt, plus $ 1,2 miljard in contanten. De verkoop was een eis van de Europese Commissie, die vreest dat de fusie op de pesticidenmarkt te gering wordt. Om diezelfde reden heeft ze bepaald dat ChemChina het Zwitserse Syngenta alleen mag overnemen als het eerst bijna al de eigen Europese gewasbeschermingsactiviteiten afstoot.

 

Lucratieve opvliegers

Het Japanse farmaconcern Astellas neemt voor € 800 miljoen het Waalse biotechbedrijf Ogeda (voorheen Euroscreen) over. Van dat bedrag is € 300 miljoen gereserveerd voor de verdere ontwikkeling van een klein molecuul genaamd Fezolinetant, dat in fase IIa van de klinische tests zit als middel tegen opvliegers.

 

Klimaatpolitie

Dankzij misdaadpreventie is de CO2-voetafdruk van diefstal en geweldsdelicten in Engeland en Wales sinds 1995 gedaald met 62 %. Dat scheelt 54 miljoen ton CO2-equivalenten, suggereert een publicatie in het British Journal of Criminology. De winst zit vooral in het niet hoeven vervangen van gestolen goederen.

 

Stahl trekt van leer

Stahl uit Waalwijk neemt de leerchemicaliëndivisie van BASF over. Het betreft 210 werknemers en een fabriek bij Barcelona. In ruil krijgt BASF een belang van 16 % van Stahl, dat daarnaast nog € 150 miljoen in contanten betaalt.

 

Vicieuze cirkel

Een warmer klimaat trekt planten aan die taai en minder voedzaam zijn. Als koeien daarvan moeten leven gaan ze nog meer methaan uitstoten dan anders. Met als gevolg dat het klimaat nog verder opwarmt, waarschuwen biologen in Biogeosciences. Om de schade te beperken, raden ze aan voortaan alleen de meest voedzame plantensoorten in de wei te laten groeien.

 

Solvay slaat zonlicht in

De komende vijftien jaar koopt Solvay alle hernieuwbare-energiecertificaten (RECs) op van een 71,4 MW-zonnepark dat momenteel in aanbouw is in de staat South Carolina. Op papier vermindert het Belgische chemieconcern hiermee zijn wereldwijde CO2-uitstoot met 40 %.

 

Vijf miljoen tegen blindheid

De Amerikaanse Foundation Fighting Blindness heeft in totaal $ 5 miljoen subsidie toegekend aan twee projecten van het Radboudumc die zich richten op erfelijke netvliesaandoeningen, zoals retinitis pigmentosa en het Ushersyndroom. Het ene moet een ‘genetische pleister’ opleveren die foutjes in mRNA als het ware afplakt, het andere moet de regulering van de eiwithuishouding in het netvlies in kaart brengen teneinde die ooit te kunnen bijsturen.