Vorig jaar heeft het Europees Octrooibureau 2.784 octrooien verleend aan Nederlandse bedrijven, 39,8% meer dan in 2015.

Uit de jaarcijfers van het bureau blijkt dat het aantal aanvragen juist daalde met 3,6% tot 6.889, waarvan 2.568 van Philips en 316 van DSM. Uit de moleculaire hoek kwamen er 1.719; opvallend is dat het aandeel van de biotechnologie kelderde van 613 naar 259 terwijl het aantal aanvragen uit bulk- en fijnchemie, voeding, farma en procestechnologie ongeveer gelijk bleef. Belgische bedrijven vroegen 2.184 octrooien aan waarvan chemie en farma er 842 voor hun rekening namen. Nnationaal koploper is daar Solvay met 269 aanvragen. In de wereldwijde toptien is BASF het hoogstgenoteerde chemiebedrijf, op negen met 1.410 aanvragen.

 

Vlaamse chemie bloeit

In 2016 hebben buitenlandse ondernemingen bijna € 825 miljoen geïnvesteerd in de Vlaamse chemie, kunststoffen en life sciences. Dat is 44,2% van het totaal aan buitenlandse investeringen, meldt Flanders Investment & Trade (FIT). Sinds 2010 leverden modernisering en uitbreiding van productiecapaciteit in deze sector 241 investeringsprojecten op, die samen goed waren voor € 6 miljard.

 

Zwaartekracht met gewicht

Het ministerie van OCW zet de financiering van de eerste zes NWO-Zwaartekrachtprojecten nog vijf jaar voort. Uit een tussentijdse evaluatie door een onafhankelijke commissie blijkt dat de consortia, die in 2012 van start gingen, in elk geval goed op gang zijn gekomen. Voor een oordeel over de wetenschappelijke voortgang en kwaliteit was het nog te vroeg.

 

Sprite schaft suiker af

In Nederland wordt geen suikerhoudende Sprite meer gebotteld. In de flesjes en blikjes Sprite gaat voortaan de aspartaamvariant, die tot nu toe Sprite Zero heette. Volgens producent Coca-Cola zijn de Nederlanders geschikte proefkonijnen omdat ze zich zo bewust zijn van de relatie tussen frisdrank en obesitas. Dat Unilever prompt 45 % van de suiker in Lipton Ice Tea Sparkling verving door de calorie-arme zoetstof stevia, is minder revolutionair dan het lijkt: in de suiker-Sprite zat ook al een percentage stevia, al heeft Coca-Cola daar nooit veel ruchtbaarheid aan gegeven

 

CRISPR in mensen

In China is voor het eerst een genetisch defect gerepareerd in een bevruchte menselijke eicel die verder gezond was. De ingreep met CRISPR-Cas9 leek veel soepeler te verlopen dan bij eerdere pogingen waar om ethische redenen triploïde, niet levensvatbare cellen voor werden gebruikt. Voor praktische toepassing blijft de kans dat het misgaat echter te groot.

 

MSD spekt Oss

Farmaconcern MSD steekt €50 miljoen in modernisering van de vestiging in Oss. Bij het voormalige Organon, waar nog 1.100 mensen werken, krijgt onder meer de afvalwaterzuivering een opknapbeurt. Vorig jaar ging werd al €50 miljoen uitgegeven aan productie-uitbreiding.

 

Shell loost teerzand

Shell heeft voor € 6,9 miljard vrijwel al zijn belangen in Canadese teerzanden verkocht aan een lokale investeerder. Het gaat om bijna 13 % van Shells bewezen oliereserves. Met de opbrengst wordt de aankoop van gasbedrijf BG deels afbetaald, en het is tevens goed voor het imago van Shell als milieubewust bedrijf.

 

Avantium casht

De beursgang van Avantium is een succes geworden. Naar verluidt waren er zeker drie gegadigden voor elk beschikbaar aandeel in het Amsterdamse bedrijf, dat de opbrengst van € 103 miljoen voornamelijk wil besteden aan de bouw van een PEF-bioplasticfabriek op het terrein van BASF in Antwerpen.

 

Shell verlaat Saoedi’s

Shell en Saudi Aramco ontbinden hun Amerikaanse raffinage-joint venture. De Saoedi’s houden de naam Motiva en de raffinaderij in Port Arthur, Texas, die dankzij $ 10 miljard aan investeringen is uitgegroeid tot de grootste van de VS. Shell krijgt onder meer twee kleinere raffinaderijen in Louisiana, negen distributieterminals en $ 2,2 miljard in contanten.

 

Algen voor kweekzalm

DSM en Evonik investeren samen $ 200 miljoen in de productie van algenolie met omega 3-vetzuren, als voer voor kweekzalm die nu nog visolie te eten krijgt. De joint venture genaamd Veramaris wordt in Nederland gevestigd, maar de eerste commerciële fabriek komt op een Evonik-locatie in de VS. Vanaf 2019 moet hij voorzien in 15 % van de wereldwijde EPA- en DHA-behoefte van de zalmbranche.