Universiteiten zouden de ontwikkeling van kankermedicijnen in eigen hand moeten houden en de productie moeten toevertrouwen aan fabrikanten van goedkope octrooiloze pillen. Zo hou je het betaalbaar, schrijven NKI-onderzoekers René Bernards en Jan Schellens in Cell.

Ze stellen dat chemo steeds vaker personalized medicine is voor kleine patiëntendoelgroepen die je herkent aan specifieke biomarkers. Dat maakt de kans op succes relatief groot, terwijl de autoriteiten vaak genoegen nemen met beperkte klinische tests. Het argument van de grote farmaconcerns dat alleen zij tests op duizenden patiënten kunnen regisseren en het financiële risico daarvan kunnen dragen, gaat in de oncologie dus niet meer op - waarmee tevens de rechtvaardiging vervalt van prijzen van $ 100.000 of meer per chemokuur.

 

Radboud in het Engels

Komend studiejaar start de hele Nijmeegse bètafaculteit met Engelstalig onderwijs voor eerstejaars. Moleculaire wetenschappen en scheikunde zette vorig jaar al die stap. Volgens decaan Lutgarde Buydens kan ze zo eindelijk de hele wetenschappelijke staf inschakelen, die inmiddels voor bijna de helft uit het buitenland komt. Het vak Nederlandstalige schrijfvaardigheid blijft overigens gehandhaafd.

 

Wetenschap moet open

Nederland moet het voortouw nemen bij het regelen van vrije toegang tot wetenschappelijke publicaties én onderzoeksgegevens, vinden NWO, KNAW, VSNU en nog zeven betrokken partijen. Onlangs overhandigden ze een Nationaal Plan Open Science aan staatssecretaris Dekker (VVD), die eerder EU-brede afspraken over open access regelde. Dat van die gegevens is nieuw, maar kan eveneens op Dekkers bijval rekenen.

 

Geld voor wetenschapsagenda

In opdracht van het ministerie van OCW voert NWO de Startimpuls Nationale Wetenschapsagenda uit. Er is € 20 miljoen beschikbaar voor thematisch onderzoek dat aansluit op nader te bepalen actuele vraagstukken, € 5 miljoen om leerstoelen te creëren voor honderd vrouwelijke hoogleraren, nog eens € 5 miljoen voor brede valorisatie (met name via promotieonderzoek binnen de industrie) en € 2 miljoen om de kennisagenda’s van diverse ministeries gelijk te schakelen met de wetenschapsagenda.

 

Aandeeltje Avantium?

Avantium wil nog dit kwartaal naar de beurs. Met noteringen in Amsterdam en Brussel hoopt het bedrijf € 100 miljoen op te halen. Het grootste deel is voor de FDCA-fabriek die Avantium gaat bouwen op het BASF-terrein in Antwerpen, de rest besteedt het bedrijf aan pilotplants.

 

Amyloïderemmer werkt weer niet

Opnieuw heeft een veelbelovend alzheimermedicijn de klinische tests niet overleefd. Verubecestat, uit het lab van Merck, remt het enzym BACE1 dat β-amyloïde vormt. Dat patiënten met beginnende alzheimer daarvan niet merkbaar blijken op te knappen, voedt de vermoedens (zie C2W 2) dat amyloïdeplaques toch niet de oorzaak van de ziekte zijn.

 

Bio-isobuteen

Bij het Fraunhofer-Zentrum für Chemisch-Biotechnologische Prozesse CBP in Leuna is de eerste volledig hernieuwbare ethyl-tert-butylether (ETBE) geproduceerd uit ethanol en isobuteen. Opdrachtgever was het Franse Global Bioenergies, dat een productieproces heeft ontwikkeld voor bio-isobuteen. ETBE kan bio-ethanol vervangen in benzine: het voordeel is dat je dan zonder aanpassingen tot 23 % bijmenging kunt gaan.

 

Stoom uit biomassa

In Farmsum bij Delfzijl heeft Eneco een € 40 miljoen kostende upgrade van de Bio Golden Raand-biomassacentrale in gebruik genomen. Naast groene stroom voor 120.000 modale huishoudens levert hij nu ook stoom aan AkzoNobel, dat hierdoor 10 % van zijn Nederlandse energieverbruik vergroent. De centrale uit 2014 verstookt per jaar 300.000 ton afvalhout.

 

Overheid begint investeringsbank

Er komt een nationale investeringsinstelling voor projecten waarvoor de privésector te risicomijdend is, hebben de ministers Kamp, Dijsselbloem en Ploumen laten weten. Invest-NL, met de Staat als enige aandeelhouder, gaat ondernemers risicokapitaal, garanties en exportkredietverzekeringen verschaffen. Het werkkapitaal bedraagt € 2,5 miljard. Gemikt wordt op investeringen in duurzaamheid en energietransitie, en aan projecten in ontwikkelingslanden.

 

Witte verf op

Chemieconcern Huntsman waarschuwt de grafische sector voor een langdurig tekort aan hoogwaardig wit pigment. Een gespecialiseerde TiO2-fabriek in Finland is door brand beschadigd, en Chinese concurrenten mogen alleen nog produceren op dagen dat de luchtkwaliteit niet te slecht is.