Begin 2019 sluit Unilever het R&D-lab in Vlaardingen. Van de 750 werknemers ‘mogen’ er 350 verhuizen naar een gloednieuw Foods Innovations Centre in Wageningen.

Ook vanuit het Duitse Heilbronn (de bakermat van de Knorr-bouillon) en het Poolse Poznan verhuizen activiteiten naar Wageningen, waar in totaal 550 arbeidsplaatsen zijn voorzien. Mochten de Duitsers en de Polen niet willen verhuizen, dan schept dat extra plek voor de Vlaardingers. Voor nog eens 200 van hen zou werk zijn in een lab in Rotterdam, terwijl de rest in Engelse R&D-centra aan de slag zou kunnen. Niet iedereen is er blij mee.

Shell gokt op diesel

Na vier jaar bouwen heeft Shell in Pernis een nieuwe aromatenfabriek in gebruik genomen. Die destilleert benzeen uit de productstroom, waardoor je daar meer diesel uit kunt halen ten koste van de hoeveelheid benzine. Het benzeen gaat naar de locatie Moerdijk, als bouwsteen voor chemische producten. De bouw is indertijd ingegeven door het idee dat steeds meer automobilisten zouden overschakelen op diesel. Of dat anno 2016 nog klopt, is afwachten.

Pfizer splitst niet

Pfizer blijft Pfizer. De farmagigant bestaat uit twee divisies: Innovative Health ontwikkelt nieuwe geneesmiddelen, Essential Health maakt vooral producten waarvan de octrooien zijn verlopen. Er waren vergevorderde plannen ze elk een eigen beursnotering te geven, maar de Pfizer-top heeft nu uitgerekend dat dat niet in het belang van de aandeelhouders is.

Smeeroliefusie

Het Duitse fijnchemieconcern Lanxess neemt voor $ 2,5 miljard Chemtura over. De Amerikaanse branchegenoot, die vooral additieven voor smeerolie en voor coatings maakt, stond al een tijdje te koop. Hij gaat nu op in de Lanxessdivisie Rhein Chemie.

Chroom-6 blijft mogen

Chemicaliënagentschap ECHA adviseert de Europese Commissie het gebruik van chroomtrioxide te blijven gedogen. Vanwege de carcinogeniteit van Cr6+ staat het op de zwarte lijst, maar er is geen alternatief om metaaloppervlakken te verschromen. De gebruikers, die collectief beweren dat ze hun werknemers niet blootstellen aan hogere concentraties dan 2 µg/m3, moeten dat volgens ECHA wel iets overtuigender bewijzen.

TNO wordt kleiner

Per 1 januari 2018 draagt TNO haar voedingsonderzoek over aan Wageningen University & Research, zo heeft minister Kamp besloten. Hij geeft daarmee invulling aan het Grand Design-plan dat TKI Agri & Food ruim twee jaar geleden presenteerde. De samenvoeging moet een Dutch Food Institute (DFI) opleveren, dat fundamenteel én toegepast onderzoek doet voor de agrifoodsector.

TNO wordt groter

Eveneens per 1 januari 2018 draagt ECN zijn onderzoek naar duurzame energie over aan TNO. Binnen die organisatie ontstaat een Energieonderzoek Centrum Nederland (zeg maar ECN 2.0) dat de energietransitie moet versnellen. Van het oude ECN resteert dan slechts de nucleaire dochter NRG, die € 40 miljoen krijgt toegestopt om op de been te blijven en - eindelijk - haar radioactieve afval af te voeren.

Franse investeringsslag

Frankrijk wil het overheidsbudget voor onderzoek en hoger onderwijs volgend jaar verhogen met 3,7 %, tot € 23,85 miljard. Andere ministeries krijgen gemiddeld maar 2 % extra. Wetenschappers vrezen dat het extraatje grotendeels opgaat aan stijgende studentenaantallen en aan salarisverhogingen voor ambtenaren met het oog op de komende verkiezingen. Voor versterking van de labinfrastructuur zou weinig overblijven.

Nieuw lab voor Amsterdam

Op de campus van de Vrije Universtiteit is het nieuwe O|2 Labgebouw officieel geopend. Het is een van de eerste universitaire labs die zijn gebouwd vanuit een onderzoeksthema, in dit geval human life sciences, en niet vanuit een instituut. UvA, VU en VUmc doen er dan ook samen onderzoek: onder de speerpunten zijn immunotherapie tegen kanker en hartklachten bij vrouwen.

Publiceren wordt duurder

eLife gaat auteurs $ 2.500 per artikel rekenen. Sinds 2012 kon je gratis publiceren in dit open-accesstijdschrift waar de Wellcome Trust, het Max-Planck-Gesellschaft en het Howard Hughes Medical Institute samen $ 56 miljoen in hebben gestopt. Ze wilden zo de concurrentie met traditionele toptijdschriften aangaan, en dat is zo goed gelukt dat de pot dreigt leeg te raken. Overigens dekt die $ 2.500 nog steeds maar een deel van de kosten.