Leiden, Utrecht en Groningen zijn weggevallen uit de top van de jaarlijkse QS World University Ranking, die vooral naar naamsbekendheid kijkt. Ze staan nu op respectievelijk 102, 104 en 113.

Alleen de UvA (van 55 naar 57) en de TU Delft (van 64 naar 62) wisten zich in de top-100 te handhaven. Op één staat het Massachusetts Institute of Technology, voor het vijfde jaar op rij.

Max Planck in Twente

Op de campus van de Universiteit Twente verrijst het eerste Nederlandse Max Planck Center. Het gaat onderzoek doen naar complexe vloeistofdynamica van nano- tot macroschaal. Daarbij bouwt het voort op de samenwerking tussen de groepen van Detlef Lohse (Physics of Fluids) en Albert van den Berg (BIOS Lab-on-a-chip) met de Max Planck-instituten in Göttingen (Dynamik und Selbstorganisation) en Mainz (Polymerforschung). Mede dankzij bijdragen van Stichting FOM en NWO is € 11 miljoen beschikbaar voor het initiatief, dat een looptijd heeft van tien jaar.

Er is maar één WUR

Per 1 september heeft Wageningen University & Research de toevoeging ‘center’ geschrapt en zijn onderzoeksinstituten nieuwe namen gegeven. LEI werd bijvoorbeeld Wageningen Economic Research, Alterra heet nu Wageningen Environmental Research en Food & Biobased Research is Wageningen Food & Biobased Research. De overkoepelende stichting DLO heet nu Stichting Wageningen Research. Het moet duidelijker maken dat het allemaal bij elkaar hoort. Alleen Rikilt blijft nog even Rikilt vanwege de nog steeds lopende fusiebesprekingen met de NVWA.

Chinese biotech in de VS

Chinese investeerders hebben 17 ha grond gekocht aan de baai van San Francisco, en gaan daar voor $ 1 miljard een biotechcentrum uit de grond stampen. Ongetwijfeld willen ze profiteren van de Amerikaanse onderzoekscultuur, die veel opener is dan die in China.

Farma innoveert

Nefarma, de koepel van Nederlandse farmabedrijven, noemt zich voortaan Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Niet te verwarren met Figon, de federatie voor innovatief geneesmiddelenonderzoek, die een koepel van farmaceutische verenigingen en instituten is.

Biomassa forever

DSM, het Havenbedrijf Rotterdam en twaalf andere Europese partijen gaan samen een bioraffinaderij ontwerpen die afvalhout omzet in bouwstenen zoals ethanol, butanol en FDCA. Ze doen al onderzoek naar deelprocessen en willen nu hun ervaringen bundelen. Het ‘Bioforever’-project loopt drie jaar; er is € 16,2 miljoen voor beschikbaar waarvan € 9,9 miljoen subsidie uit Brussel.

Pyrolyse voor de massa’s

Het Franse Technip gaat pyrolyse-installaties bouwen voor BTG BioLiquids uit Enschede. BTL heeft een proces ontwikkeld dat hout omzet in olie. Sinds een jaar draait in Hengelo de eerste semi-commerciële installatie, genaamd Empyro, en nu is het tijd om te oogsten. De klus wordt toevertrouwd aan de Technipvestiging in Zoetermeer, het vroegere KTI dat ruime ervaring heeft in de procesindustrie.

Microbeads (br)exit

Zodra de Britten kunnen bewijzen dat ‘microbeads’ in cosmetica gevaarlijk zijn, dan mogen ze ze verbieden zonder op een Europees besluit te wachten. De EU-veiligheidswetgeving staat het in principe toe, laat Brussel weten. Met de Brexit heeft het niets te maken; het is ooit zo geregeld als noodmaatregel tegen stroperige besluitvorming.

Osteoporosemedicijn valt af

Merck ziet af van de marktintroductie van odanacatib, een middel tegen broze botten dat ooit goed leek voor een miljardenomzet. In 2012 werd een klinische fase III-test voortijdig stopgezet, naar nu blijkt wegens een hoge kans op beroertes. Het is al de vierde cathepsine K-inhibitor die het niet redt, en de vraag rijst of het concept wel deugt.

Chimera’s a gogo

China gaat veel geld steken in onderzoek naar het kweken van menselijke donororganen in dieren, verwacht het dagblad Global Times. Nu de Amerikaanse NIH op het punt staat het moratorium op zulke ‘chimera’s’ te schrappen wordt het ook voor andere landen interessant. De krant droomt hardop over massaproductie van donororganen, waaraan ook in China een schreeuwend tekort is.