Per 1 januari 2018 stopt NWO met het subsidiëren van open access. Alleen toezeggingen van voor die datum worden nog nagekomen.

Volgens de organisatie is de subsidie, die startte in 2010, niet meer nodig. Er zijn inmiddels voldoende mogelijkheden voor auteurs om gepeerreviewde publicaties online te zetten zonder te hoeven bijbetalen, mede dankzij een groeiend aantal afspraken tussen universiteiten en uitgevers.

 

Eerste miljoen voor replicaties

NWO verdeelt € 1 miljoen over negen wetenschappers die eerder gepubliceerd onderzoek van anderen gaan overdoen. Het betreft werk in de biomedische en psychologische sfeer, dat geldt als belangrijk maar nooit serieus is geverifieerd. De pilot moet licht werpen op het nut van dergelijke replicatiestudies, en op de manier waarop je ze het beste kunt uitvoeren. NWO kon kiezen uit 85 voorstellen, wat doet vermoeden dat het plan voorziet in een behoefte.

 

Subsidie voor buitenaards leven

In het kader van de Nationale Wetenschapsagenda draagt NWO € 2,5 miljoen bij aan het Origins Center, een landelijke koepel voor multidisciplinair onderzoek naar de manier waarop het leven is ontstaan en de kans dat zoiets ook gebeurt op andere planeten. Ecoloog Louise Vet, astrofysicus Rens Waters en chemicus Ben Feringa trekken de kar.

 

EMA razend populair

Negentien EU-lidstaten zijn in de race om het Europese geneesmiddelenbureau EMA binnen te halen als het vanwege de Brexit weg moet uit Londen. Met de belofte van een splinternieuw kantoorpand aan de Amsterdamse Zuidas behoort Nederland tot de meer serieuze bieders. De beslissing wordt in november verwacht.

 

LA klaar met glyfosaat

Californië heeft glyfosaat verklaard tot carcinogene stof. De onkruidverdelger mag er alleen nog worden verkocht met een waarschuwing op het etiket. De beslissing is omstreden: de staat volgt aanbevelingen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO automatisch op, maar die betitelt glyfosaat slechts als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Producent Monsanto vecht het besluit dan ook aan, maar zolang er geen uitspraak is blijft de etiketteerplicht van kracht.

 

Delfzijl aan de Zambezi

Het plan voor een experimentele bioraffinaderij op het Chemiepark Delfzijl, dat Avantium in februari presenteerde, neemt vaste vormen aan. Half juli is een contract gesloten met AkzoNobel, dat de faciliteiten en diensten levert.De pilotplant moet Avantiums Zambezi-technologie uittesten, een sterk verbeterde variant van het klassieke hydrolyseproces dat suikers vrijmaakt uit houtsnippers met behulp van sterke zuren.

 

Uitbestede rookworst

Unilever verkoopt de soep- en rookworstenfabriek in Oss aan concurrent Zwanenberg, die binnen de vleessector bekend staat als innovatiever en handiger op het gebied van vlees- en zoutarme producten. Het bijbehorende merk Unox blijft wel van Unilever, en in opdracht van dat concern blijven ze in Oss nog minstens tien jaar Unoxproducten maken. Voor de 325 werknemers verandert niets, wel voor die van Zwanenbergs fabriek in Raalte die in 2019 de knakworstproductie aan Oss verliest.

 

Akzo breidt uit

AkzoNobel neemt voor een onbekend bedrag Flexcrete Technologies uit het Engelse Leyland over, een specialist in coatings voor beton. Het concern is tevens geïnteresseerd in Disatech in het Franse Limoges, een maker van zelfklevende kunststoffilms om auto’s mee te bestickeren in bedrijfskleuren.

 

Shell dunt uit

Eind dit jaar wil Shell vierhonderd Nederlandse banen schrappen, voornamelijk bij de divisie Projects & Technology die de onderzoekslabs in Amsterdam en Rijswijk runt. Het concern moet bezuinigen vanwege de almaar laag blijvende olieprijs. Onduidelijk is nog hoeveel mensen elders binnen Shell aan de slag kunnen.

 

Membranen doen het goed

Lanxess heeft de productiecapaciteit voor omgekeerde-osmosemembranen in het Duitse Bitterfeld verdubbeld. De vraag naar de ‘Lewabrane’-waterzuiveringsmembranen, gebaseerd op een combinatie van polyamide en polysulfon, stijgt momenteel met 10% per jaar.

 

Einde beschaving

Festival deBeschaving is niet meer. Het Utrechtse kunst- en wetenschapsevenement was al op zoek naar een andere locatie omdat de Botanische Tuinen in de Uithof te begrotelijk waren, maar de financiële situatie maakte een faillissement onvermijdelijk.