In Hinwil, bij Zürich, heeft het Zwitserse Climeworks een installatie opgestart die op commerciële schaal koolstofdioxide terugwint uit de atmosfeer.

Achttien ventilatoren blazen lucht door filters die zijn geïmpregneerd met CO2-bindende amines. Met restwarmte van een afvalverbrandingsinstallatie worden de verzadigde filters eens in de zoveel uur geregenereerd bij 100 °C. De opgevangen CO2, maximaal 900 ton per jaar, gaat dan als meststof naar broeikassen in de buurt maar zou ook zuiver genoeg moeten zijn voor frisdrank.

 

Vive la France

De Franse president Macron verwelkomt Amerikaanse klimaatwetenschappers die naar zijn land willen emigreren. Via www.makeourplanetgreatagain.fr kunnen ze hun motivatie kenbaar maken. Kennis van de Franse taal is geen voorwaarde en als lokkertje stelt de nationale onderzoeksfinancier ANR beurzen van maximaal € 1,5 miljoen in het vooruitzicht.

 

Japanners waarderen Chemelot

Sekisui S-Lec wil een Europees onderzoekscentrum vestigen op de Brightlands Chemelot Campus. Topman Yoshio Aoshima zegt de ‘levendige sfeer’ ter plekke kunnen waarderen. De Japanse fabrikant van polyvinylbutyralfolie voor gelamineerde autoruiten heeft al twintig jaar productievestigingen in Limburg, en wil die eveneens uitbreiden.

 

Leiden in last

Astellas wil de R&D-activiteiten op het Bio Science Park in Leiden opdoeken. Dat kost mogelijk honderden banen, meldt het Financieele Dagblad. Het Japanse farmaconcern, dat pas vijf jaar geleden van Leiderdorp naar Leiden verhuisde, wil het onderzoek concentreren in Japan en in de VS. De ondersteunende diensten blijven wel functioneren, net als het productiebedrijf in Meppel.

 

Aandeelhouders tegen zakkenvullers

Pensioenfonds PGGM schaart zich bij de aandeelhouders die de raad van bestuur van het Amerikaanse farmaconcern Mylan willen wippen. Topman Robert Coury heeft voor zichzelf een jaarinkomen van zo’n $ 160 miljoen geregeld, en ook zijn vijf medebestuurders verdienen bovengemiddeld. Intussen ligt Mylan onder vuur wegens het rekenen van woekerprijzen voor allergiemedicijnen.

 

Hoofddocent als promotor

Universiteiten mogen straks ook hoofddocenten benoemen tot promotor, volgens een wetsvoorstel dat op 6 juni is aangenomen door de Eerste Kamer. Tot nu toe was in Nederland het ius promovendi voorbehouden aan hoogleraren, waardoor onderzoekers pas een volwaardige eigen groep kunnen opzetten als er een leerstoel vrijkomt. Tijdens het Kamerdebat bevestigde minister Bussemaker dat de nieuwe wet ook kansen biedt voor hbo-lectoren die een nulurencontract als universitair hoofddocent weten te regelen.

 

Sparen voor Akzo

Vanaf september mag worden geboden op de chemietak van AkzoNobel, heeft topman Thierry Vanlancker de financiële pers laten weten. Begin november valt dan de beslissing of het verkoop wordt of toch een eigen beursnotering. De afsplitsing van de chemiedivisie, die organisatorisch altijd al grotendeels los stond van de verfactiviteiten, moet begin 2018 een feit zijn.

 

Miljoenen voor maden

Protix heeft bij diverse investeerders € 45 miljoen opgehaald om de productie op te schalen. Het bedrijf in het Brabantse Dongen kweekt vliegenlarven als basis voor eiwitrijke diervoeders. Vanaf 1 juli mag je hier in Europa ook kweekvis mee voeren, en dus wil Protix het personeelsbestand verdubbelen tot tachtig en een veel grotere fabriek bouwen bij Den Bosch. De capaciteit staat nog niet vast maar eerder is gesproken over 32.000 ton per jaar.

 

Melk mag niet vega zijn

Sojamelk en vegakaas mogen niet meer zo heten. Volgens het Europees Hof van Justitie zijn zuiveltermen uitsluitend bedoeld voor producten van dierlijke oorsprong en zet je met ‘vegetarische zuivel’ de consument op het verkeerde been.

 

WBSO populair

Ondernemers hebben vorig jaar voor € 1,2 miljard geprofiteerd van de WBSO-regeling. Dat is 22 % meer dan in 2015, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In totaal maakten 22.330 bedrijven, waarvan 97 % uit het mkb, gebruik van de regeling die het aannemen van R&D-medewerkers fiscaal beloont. Met de gesubsidieerde R&D-activiteiten waren € 3,9 miljard aan loonkosten en € 2,8 miljard aan niet-loonkosten gemoeid.