Bij het Europese stoffenagentschap ECHA in Helsinki heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) een voorstel ingediend om nog eens goed te kijken naar acht carcinogene polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) in het rubbergranulaat van kunstgrasvelden.

Nu gelden volgens de Reach-richtlijn limieten van 100 mg/kg voor twee van die PAK’s en 1.000 mg/kg voor de rest, en dat zou 17 mg/kg moeten worden voor alle acht samen. Het moet vooral het publiek geruststellen: in de praktijk wordt die 17 mg vrijwel nooit gehaald. Recent RIVM-onderzoek laat intussen zien dat het weglekken van kobalt, zink en minerale oliën naar het grondwater wél een serieus probleem is, dus het wordt vervolgd.

 

Vlaanderen innoveert

Met name dankzij de chemie, de farma en de ict is in Vlaanderen in 2016 een recordbedrag van € 6,7 miljard geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, meldt zakenkrant De Tijd. Dat is 2,7 % van het bruto binnenlands product, en als het aan minister van Economie Philippe Muyters ligt moet het in 2020 3 % zijn. Ter vergelijking: Nederland zit iets boven de 2 %, Europa gemiddeld op 1,9 %.

 

Laborama gaat op stand

De laboratoriumvakbeurs Laborama verhuist van de Brussels Kart Expo in Groot-Bijgaarden naar Paleis 3 van het Brussels Expo-complex, naast het Atomium. Eerstvolgende beursdata zijn 14 en 15 maart 2019.

 

Zelfzuchtige genen

Genetische modificatie van dieren kan in de VS vooral op applaus rekenen als de menselijke gezondheid er baat bij heeft, meldt het Pew Research Center. 70 % juicht sabotage van malariamuggen toe en 57 % steunt het kweken van menselijke donororganen in bijvoorbeeld varkens. Met de kweek van voedzamer vlees, uitgestorven diersoorten en lichtgevende aquariumvissen is respectievelijk 43, 32 en 21 % het eens. Opvallend is dat mannen duidelijk vaker ‘ja’ zeggen dan vrouwen.

 

Waarom ontkennen?

In Zweden ’s werelds eerste centrum voor klimaatontkenningsstudies van start gegaan. CEFORCED verenigt een veertigtal experts op dit gebied, die zich vooral richten op politieke en maatschappelijke voedingsbodems. Gangmaker is Martin Hultman, van Chalmers University of Technology in Göteborg, die onlangs in het peer reviewed tijdschrift Environmental Sociology het verband tussen klimaatontkenning en het rechts-nationalistische gedachtengoed in Noorwegen kwantificeerde.

 

Uitgepest

Geneticus Nazneen Rahman is een grant van € 3,9 miljoen en haar baan bij het Institute of Cancer Research in Londen kwijt. Onafhankelijk onderzoek bevestigde een reeks klachten wegens bullying, waarna ze niet veel anders kon doen dan opstappen. Ze is het eerste ‘slachtoffer’ van het anti-intimidatiebeleid dat de Wellcome Trust als eerste grote Britse geldschieter in juni instelde, in navolging van de Amerikaanse National Science Foundation.

 

Steun voor ChemRxiv

De redactie van het Journal of the American Chemical Society laat weten dat ze manuscripten, die al op de preprintserver ChemRxiv staan, niet meer op voorhand afwijst. Waarvan akte.

 

Zwavelarm bij Vopak

Maersk heeft opslagcapaciteit gereserveerd bij Vopak in Europoort voor zwavelarme stookolie ten behoeve van containerschepen. Rotterdam is daarmee uitverkoren tot Europese ‘hub’. Het gaat om 2,3 miljoen m3 per jaar, eenvijfde van het verbruik van de Maersk-vloot. Wereldwijd investeert Vopak € 40 miljoen in het leidingennet om deze stroom, waarvoor vanaf 2020 een limiet van 0,5 % zwavel geldt, gescheiden te houden van de rest.

 

… maar niet bij Gunvor

Gunvor heeft de bouw van een productie-installatie voor schone scheepsbrandstoffen bij zijn raffinaderij in Rotterdam stopgezet, terwijl ze al was begonnen. Ook twee opslagtanks in Antwerpen komen er voorlopig niet. De brandstofprijzen gaan een kant op waarbij de investering van enkele honderden miljoenen euro’s te riskant wordt, heeft ceo Torbjörn Törnqvist het personeel laten weten. Het Financieele Dagblad vermoedt dat de banken moeilijk doen.

 

Zon zakt in zee

Uit zonnebrandcrème komen voldoende TiO2-nanodeeltjes vrij om een gevaar te vormen voor het zeeleven, stellen Franse onderzoekers. Bij drie stranden in de buurt van Marseille maten ze 15 tot 45 µg/l in het zeewater. Als zo’n strand drieduizend badgasten trekt spoelt daar dagelijks 68 kg crème van af, wat overeenkomt met 1,7 kg TiO2. En de beschermende coatings rond die deeltjes slijten tamelijk snel weg.

 

Shell helpt met H2

Shell krijgt subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de bouw van vier waterstoftankstations in Amsterdam, Den Haag en het Drentse Pesse. Begin 2020 moeten ze klaar zijn. De bouw maakt deel uit van het waterstofproject H2Benelux, waaraan ook de EU bijdraagt. In Duitsland wil Shell overigens eind 2023 beschikken over maar liefst 230 waterstofstations.