Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft een recordboete van $ 3,5 miljoen wegens dierenmishandeling opgelegd aan antilichaamproducent Santa Cruz Biotechnology.

Al jaren waren er klachten over verwaarlozing van konijnen en geiten, die door Santa Cruz werden ingezet als productie-eenheden. Eind 2013 ontdekte de inspectie een dependance met 841 geiten die officieel niet bestond, en toen begin dit jaar ook nog eens vijfduizend dieren spoorloos bleken te zijn verdwenen was de maat vol. Santa Cruz verloor tevens de vergunning om te werken met dieren die onder de Animal Welfare Act vallen, en moet zich nu behelpen met muizen, ratten en kippen.

De 3TU.Federatie heet voortaan 4TU.Federatie. Zoals verwacht heeft Wageningen Universiteit zich officieel aangesloten bij hun samenwerkingsverband van de Delftse, Eindhovense en Twentse TU’s. Gehoopt wordt op ‘interessante cross-overs’ tussen elkaars specialismen.

Na een slecht 2015, waarin de productie met 2,5 % daalde en de afzetprijzen met 11 %, begint de Nederlandse chemische industrie zich een beetje te herstellen, meldt branchevereniging VNCI. Ze maakt zich wel grote zorgen over het uitblijven van investeringen in nieuwe, duurzame procestechnologie. Ook als je Nederland vergelijkt met de rest van Europa, waar energie en grondstoffen niet goedkoper zijn, zie je een gebrek aan risicokapitaal voor bijvoorbeeld pilotplants. Gepleit wordt voor financiële garanties van de overheid.

Farmagigant Pfizer neemt voor $ 5,2 miljard Anacor Pharmaceuticals over, een van de zeldzame biotechbedrijven die aan organoboorchemie doen. Anacor verkoopt al een medicijn tegen schimmelinfecties en verwacht wordt dat de FDA binnen een jaar de verkoop vrijgeeft van crisaborol, het eerste nieuwe middel tegen eczeem sinds vijftien jaar. Het is Pfizers eerste aankoop sinds de megafusie met Allergan afsprong.

Datzelfde Pfizer wil niet meer hebben dat zijn producten worden gebruikt bij de uitvoering van de doodstraf. Amerikaanse overheden kunnen nu bij geen enkele fabrikant meer aan dodelijke injecties komen, in elk geval niet legaal.

De Amerikaanse kunstmestfabrikant CF Industries ziet af van de fusie met de Nederlands-Egyptische branchegenoot OCI Nitrogen. Net als Pfizer (zie boven) wilde CF een hoofdkantoor buiten de VS scoren om daar geen belasting te hoeven betalen, maar president Obama heeft onlangs deze constructie onmogelijk gemaakt. CF moet OCI nu wel $ 150 miljoen schadevergoeding betalen.

Bind Therapeutics heeft faillissementsbescherming aangevraagd. De Amerikaanse marktleider in nanodeeltjes als dragers voor chemotherapie was in 2013 nog veelbelovend genoeg voor een beursgang, maar latere klinische tests vielen tegen. Volgens kenners deugt de technologie wel maar vraagt elke tumor zijn eigen nanodeeltjes, en hield Bind te lang vast aan één vorm, Bind-014, met achteraf beperkte toepassingsmogelijkheden. Een deel van de werknemers is al ontslagen en het R&D-budget vrijwel gehalveerd.

In 2020 wordt open access een harde eis voor alle publicaties over Europees wetenschappelijk onderzoek, dat met publiek geld is gefinancierd. Op voorstel van Sander Dekker hebben de EU-ministers voor onderzoek en innovatie dit unaniem besloten. Hoe ze het financieel gaan regelen, moeten ze nog uitwerken.

Vanaf 2017 accepteert de American Chemical Society als eerste Amerikaanse uitgever open access-publicaties van Nederlandse auteurs zonder daar geld voor te vragen. Volgens de universitaire koepel VSNU, die de onderhandelingen voerde, is het een erkenning van de kwaliteit van Nederlands chemisch onderzoek.

De Universiteit Leiden is per direct gestopt met het uitdelen van negatieve bindende studieadviezen aan trage tweedejaars. Het mocht niet meer van de rechter. Ook de universiteitsraad was tegen het experiment, net als de PvdA-fractie in de Tweede Kamer die sowieso ontstemd is over het fanatisme waarmee rendementsbeluste universiteiten studenten proberen te lozen.

Esperite zit op zwart zaad, blijkt uit het jaarverslag over 2015. Door teruglopende inkomsten zit het moederbedrijf van navelstrengbloedbank Cryo-Save vrijwel zonder kasgeld. Volgens de accountant is het voortbestaan onzeker.

Thermo Fisher neemt elektronenmicroscopenbouwer FEI over voor $ 4,2 miljard. FEI vult een gat in Thermo’s eiwitonderzoeksportfolio, dat al massaspectrometers en DNA-sequensers omvat.