Een groep investeerders steekt € 10 miljoen in Mytomorrows, het bedrijf van ex-Crucelltopman Ronald Brus dat uitbehandelde patiënten toegang biedt tot geneesmiddelen die nog in de klinische testfase zitten.

Tot nu toe bemiddelt Mytomorrows bij de verstrekking van zestien medicijnen, en dat moeten er minstens dertig worden.

 

Mensen bouwen bouwstenen

Het Advanced Recearch Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC-CBBC) heeft 39 onderzoekers van tien Nederlandse universiteiten goed genoeg bevonden om op persoonlijke titel lid te mogen worden, waaronder de initiatiefnemers Bert Weckhuysen en Ben Feringa. Er waren 159 aanmeldingen. ARC CBBC gaat uit van AkzoNobel, Shell, BASF, NWO, EZ, de Topsector Chemie en de universiteiten vna Eindhoven, Utrecht en Groningen, die er samen € 100 miljoen in steken.

 

Gates eist open access

Sinds begin 2017 verbiedt de Bill & Melinda Gates Foundation publicatie van door haar gefinancierd onderzoek in een aantal topbladen waaronder Nature, Science, PNAS en het New England Journal of Medicine. Het open-accessbeleid van de uitgevers voldoet niet aan de strikte eisen van de stichting. Volgens een woordvoerder verscheen tot nu toe maar 8% van gesubsidieerde publicaties in de gewraakte bladen, dus valt de schade mee.

 

Avantium gaat in fotokatalyse

Avantium heeft voor een onbekend bedrag Liquid Light opgekocht, een spin-off van de vakgroep van Princeton-hoogleraar Andrew Bocarsly die sinds 2009 werkt aan de katalytische omzetting van CO2 in chemische C1- en C2-bouwstenen zoals methanol en ethyleenglycol. Daarbij dient zonlicht als energiebron. Volgens Avantium-ceo Tom van Aken hebben diverse partijen, waaronder oliemaatschappij BP, al $ 35 miljoen in Liquid Light gepompt; onder de klanten is Coca-Cola, dat ethyleenglycol wil verwerken in ‘groene’ PET-flesjes. De overname betreft de octrooien, de inventaris en drie van de twintig medewerkers - boegbeelden Emily Cole en Kyle Teamey zijn al eerder opgestapt.

 

Resistentie slaat toe

In de VS is een 70-jarige vrouw bezweken aan een stam van Klebsiella pneumoniae die resistent bleek tegen alle 26 beschikbare antibiotica. Ze liep de infectie op toen ze in India een heup brak. Achteraf had fosfomycine nog wel geholpen, maar dat middel is in de VS alleen toegelaten tegen blaasontsteking.

 

Bisfenol A op de korrel

Het Europese chemicaliënagentschap ECHA heeft bisfenol A op de kandidaatslijst van zeer zorgwekkende stoffen (SVHC) gezet, wegens vermoedens van toxiciteit bij de voortplanting. Binnen de REACH-stoffenwetgeving is dit de eerste stap in een procedure die uiteindelijk kan leiden tot een verbod.

 

Hengelen naar EMA

Het kabinet gaat proberen het Europese geneesmiddelenagentschap EMA naar Nederland te halen. Nu zit het nog in Londen, en bij een Brexit moet het daar weg. Volgens de verantwoordelijke ministers Schippers en Koenders is het niet alleen goed voor de Nederlandse farma: bij EMA werken 900 hoogopgeleide mensen die eten en onderdak nodig hebben, en het omringende lobby- en vergadercircuit verhuist ongetwijfeld mee. Met nog minstens vijf andere EU-lidstaten in de race, is de kans op succes moeilijk in te schatten.

 

Dertien miljoen voor nano-chemo

Van een consortium van risico-investeerders krijgt Cristal Therapeutics uit Maastricht €12,8 miljoen voor de verdere ontwikkeling van CriPec, een technologie om kankermedicijnen te verpakken in nanobolletjes die zich ophopen in tumoren. Het geld is bestemd voor klinische Ib- en IIa-tests van de verst ontwikkelde variant, met docetaxel als chemo, en preklinisch onderzoek naar het verpakken van oligonucleotiden.

 

Staatsvalorisatieprijs

Naast de Spinozapremie voor excellente wetenschappers komt er een jaarlijkse nationale valorisatieprijs. ‘Een artikel voor vakgenoten in een bekend vakblad is natuurlijk eervol, maar het is op zijn minst zeker net zo waardevol als wetenschappelijke kennis ook gebruikt wordt om de wereld beter te maken’, schrijft staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer. Samen met het bedrijfsleven en NWO trekt hij tevens €10 miljoen uit om wetenschappers te laten promoveren bij bedrijven.

 

Even geen Chinese campus

Nederlandse universiteiten en hogescholen mogen voorlopig geen complete opleidingen in het buitenland verzorgen. De Tweede Kamer heeft de behandeling opgeschort van een wetsvoorstel, dat de eis schrapt dat je voor een Nederlands diploma minstens een kwart van je studie in Nederland moet volgen. Dit nadat minister Bussemaker de vrees uitte dat ambitieuze bestuurders iets te graag op de Chinese toer gaan.

 

DuPont wil open innovatie

Na eerst fors te hebben bezuinigd op traditionele R&D investeert DuPont nu toch weer $ 200 miljoen in Experimental Station in Wilmington, Delaware. De labs en kantoren worden opgeknapt en geoptimaliseerd om de werknemers soepeler te laten netwerken. Volgens ceo Ed Breen moet het legendarische centrale lab uitgroeien tot een incubator voor derden. Als het even kan moet hun onderzoek relevant zijn voor DuPont, maar het hoeft niet.