Binnen het Shared Innovation Program VoltaChem van de Topsector Chemie gaan zes partijen werken aan de elektrochemische omzetting van CO2 in mierenzuur.

Coval Energy en de TU Delft testen een nieuwe technologie uit, CE Delft doet de levenscyclusanalyse, Mestverwerking Friesland onderzoekt of biogasinstallaties kunnen dienen als CO2-bron en Eindhovense studenten proberen op het mierenzuur een stadsbus te laten rijden. TNO verzorgt de coördinatie en kijkt hoe het met de elektriciteitsvoorziening zit. Het Power-2-FA-project duurt twee jaar.

 

Farma-R&D bloeit

Vorig jaar was Johnson & Johnson de grootste moleculaire R&D-investeerder in Nederland. Met naar eigen zeggen € 318 miljoen aan budget voor Nederlandse labs eindigde het farmaconcern op de vierde plek van de jaarlijkse R&D top 30 van TW.nl, en bleef daarmee Shell (naar schatting € 315 miljoen) nipt voor. Met € 222 miljoen aan R&D staat DSM op zeven. Koploper is overigens Philips, met € 820 miljoen.

 

Thermo koopt Patheon

Thermo Fisher Scientific neemt voor $ 7,2 miljard Patheon over, een bedrijf dat assisteert bij de opschaling van de productie van nieuwe geneesmiddelen. Het betreft onder meer vestigingen in Tilburg en in Groningen. Tot nu toe was Patheon voor 33,5 % van DSM, de rest van de aandelen zat bij private investeerders.

 

DSM koopt gistcellen

DSM heeft voor $ 25 miljoen een belang van 12 % genomen in Amyris, een Amerikaans biotechbedrijf dat gistcellen modificeert om medicijnen en voedingsingrediënten te maken uit plantensuikers. De investering moet DSM een beter productieplatform voor vitamines opleveren. Het overweegt de deelname in een later stadium te verdubbelen.

 

Antwerps megaproject geschrapt

Het Havenbedrijf Antwerpen gaat voorlopig niet in zee met het Saoedische Energy Recovery Systems (ERS). Dat wilde € 3,7 miljard investeren in de winning van ammoniak en ureum uit afvalstromen, maar kon de onduidelijkheden rond het project niet tijdig wegnemen. Voor de beoogde locatie, een voormalige Opelfabriek aan het Churchilldok, wordt nu een andere investeerder gezocht.

 

Chinese megafusie

ChemChina en Sinochem willen volgend jaar fuseren, meldt de Financial Times. Het zou het grootste chemieconcern ter wereld opleveren, met meer dan $ 100 miljard omzet per jaar. De fusie zou vooral moeten garanderen dat ChemChina de geplande overname van het Zwitserse Syngenta, voor $ 43 miljard, kan betalen.

 

Dow breidt uit

Dow wil ‘ergens in Europa’ een polyetheenfabriek bouwen met een capaciteit van 450.000 ton per jaar, laat het concern de aandeelhouders weten. De kunststof zou vooral bestemd zijn voor hogedrukleidingen.

 

Routekaart voor emissiereductie

De VNCI heeft bij Ecofys en Berenschot een Routekaart 2050 voor de chemische industrie in Nederland besteld, als input voor het nationale energie- en grondstoffenbeleid. De routekaart moet aangeven wat de overheid redelijkerwijs van de chemie mag verwachten als het gaat om de reductie van broeikasgasemissies.

 

Draagkracht voor engelen

Het kabinet gaat jaarlijks € 10 miljoen extra steun verschaffen aan business angels die risicokapitaal verstrekken aan start-ups, heeft demissionair minister Kamp beloofd. Het betreft een aanvulling op de bestaande SEED Capital-regeling: durfinvesteerders storten geld in startersfondsen, en de overheid vult met renteloze leningen de pot aan. De afgelopen elf jaar leverde de regeling 59 van deze fondsen op, waarvan meer dan 300 technostarters hebben geprofiteerd.

 

India op achterstand

Indiase chemici publiceren te weinig en worden te weinig geciteerd. Volgens Elseviers Scopus-database kwam van de 2.234 meest geciteerde publicaties uit 2014 38 % uit China en slechts 2,3 % uit India, dat nauwelijks minder inwoners heeft. En Thomson Reuters’ top 100 van invloedrijke chemici, gebaseerd op impactfactoren uit de periode 2000-2010, vermeldt niemand die in India werkzaam is. Current Science, het tijdschrift van de Indiase academie van wetenschappen, wijst erop dat topbladen de voorkeur geven aan interdisciplinair onderzoek, terwijl veel Indiase faculteiten nog altijd fysische, organische en anorganische chemie strikt gescheiden wensen te houden.