De 11,5 miljard sandwiches, die de Britten jaarlijks consumeren, zijn samen goed voor 9,5 miljoen ton CO2-uitstoot.

Volgens onderzoekers uit Manchester hakken vooral all-day breakfast-sandwiches er in, met 1.441 gram CO2-equivalenten per stuk. Zelf je sandwich klaar maken vermindert de CO2-voetafdruk met de helft omdat je verpakking, transport en stroom voor de koelvitrine uitspaart, meldt The Guardian.

 

Minister: gas is op

In 2022 moet de Nederlandse industrie zijn afgekickt van het Groningse aardgas, laat minister Wiebes van Economische Zaken weten aan zo’n 200 grootverbruikers. Het liefste ziet hij een transitie naar duurzame energie maar overstappen naar hoogcalorisch Noors of Russisch aardgas, waar sommige chemiebedrijven nu al op draaien, mag ook. Volgens grootverbruikersvereniging VEMW kan Wiebes beter de gasleveranties aan België en Duitsland stopzetten.

 

Veel wind splitst veel water

AkzoNobel en Gasunie beslissen volgend jaar of ze bij Delfzijl een watersplitser gaan bouwen die voor de huidige begrippen ongekend groot is. Er gaat 20 MW aan windenergie in en er komt jaarlijks 3.000 ton H2 uit, voldoende voor 300 autobussen. Technische details zijn niet bekend.

 

Takeda wil TiGenix

Het Vlaamse biotechbedrijf TiGenix wil zich voor € 520 miljoen laten overnemen door het Japanse farmaconcern Takeda. Beide bedrijven werken al samen aan Cx601, TiGenix’ eerste stamceltherapie, gericht tegen perianale fistels bij de ziekte van Crohn. De klinische tests zijn met succes afgerond en de Europese markttoelating zou een kwestie van maanden moeten zijn. Zo niet, dan gaat ook de overname niet door.

 

Lama’s op Franse toer

De Franse farmagigant Sanofi biedt € 3,9 miljard voor het Vlaamse biotechbedrijf Ablynx. Novo Nordisks eerdere bod van € 2,6 miljard was dus inderdaad veel te laag. Sanofi is vooral geïnteresseerd in caplacizumab, een ‘nanobody’ tegen de bloedstollingsziekte aTTP. Eerder bouwden de Fransen hun portfolio al uit door voor $ 11,6 miljard het Amerikaanse Bioverativ over te nemen, dat werkt aan hemofilie en sikkelcelanemie.

 

Wie krijgt Akzo’s chemie?

Er zijn nog vier partijen in de race voor AkzoNobel Chemicals. Officieel zijn geen namen bekend maar volgens persbureau Bloomberg maakt een combinatie van het Duitse chemieconcern Lanxess en investeerder Apollo de meeste kans. Ook het Nederlandse HAL Investments wordt genoemd. Banken zouden al € 5 miljard hebben greserveerd om de winnaar te ondersteunen. Eind maart wordt meer nieuws verwacht.

 

Biovergisting wacht op geld

Eind januari was nog steeds niet duidelijk of op Chemelot de grootste biovergister van Nederland komt te staan. Vanaf 2020 moet hij uit 700.000 ton varkensmest ruim 40 miljoen m3 biogas per jaar winnen, plus 4.500 ton fosfaat en 2.000 ton stikstof ten behoeve van kunstmestproducent OCI Nitrogen. Voor de uitvoering van het ZittaBiogas-project tekent Re-N Technology uit Tilburg. Maar zonder SDE+-subsidie door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaat het plan niet door.

 

Wat wordt de mol?

De IUPAC wil de mol herdefiniëren. Nu is één mol nog het aantal atomen in 0,012 kilogram koolstof-12, maar zoals bekend komt dat neer op 6,02214076.1023 en het idee is voortaan gewoon dat exacte getal te hanteren en de kilogram, waarvan de definitie nogal omstreden is, uit het verhaal te schrappen. Uiteindelijk gaat niet de IUPAC hierover maar de Conférence générale des poids et mesures, de officiële hoeder van het SI. Verwacht wordt dat die in november een besluit neemt.

 

Brandstof uit CO2

Siemens en Evonik storten zich samen op de valorisatie van CO2. Het idee is dat een Siemens-elektrolysecel CO2 en H2O met behulp van groene stroom omzet in CO en H2, waar Evoniks bacteriën dan bijvoorbeeld butanol of hexanol van maken. In feite sla je zo dus elektriciteit op in chemicaliën. Het ‘Rheticus’-project moet in 2021 een pilotplant opleveren; in een later stadium wordt gedacht aan fabrieken met capaciteiten van 20.000 ton per jaar.