Het nieuwe onderzoekswapen voor ziekte en behandeling

Woensdag 18 november, 15.00 - 15.30 uur organiseert de KNCV weer een webinar, ditmaal over organen-op-chips. Dr. Andries van der Meer vertelt er alles over.

Organen-op-chips zijn microvloeistofchips die menselijke cellen bevatten die de functie, dynamiek en opbouw van menselijke organen nabootsen in ziekte en gezondheid. Denk aan stukjes hartspiercellen die echt kloppen, of longblaasjes die ook echt uitzetten en inkrimpen om de ademhaling te simuleren. De organen-op-chips kunnen het ontwikkelingsproces van nieuwe medicijnen niet alleen verbeteren, maar ook versnellen en de kosten omlaag brengen. Daarnaast draagt deze technologie bij aan de vermindering van het gebruik van proefdieren.

Waanzinnig interessant, maar hoe werkt deze technologie nu precies? En wat kunnen we in de toekomst van organen-op-chips verwachten? Dr. Andries van der Meer neemt jullie op woensdag 18 november in vogelvlucht mee in de wereld van deze nieuwe technologie. Hij behandelt daarin de volgende vragen:

1. Welke rol spelen stamcelbiologie, weefselkweek, microtechnologie en biomaterialen in de ontwikkeling van organ-on-chiptechnologie?
2. Waarom is het concept van organen-op-chips zo krachtig, en zijn de eerste toepassingen al beschikbaar?
3. Waar gaat dit veld de komende 10 jaar naar toe? Kunnen we straks een gekweekte ‘mini-versie’ van onszelf verwachten?

Na afloop van het webinar kun je zelf ook je vragen stellen. Je kunt gratis deelnemen aan het webinar via Zoom (100 plekken beschikbaar, deze zijn inmiddels allemaal gereserveerd) en YouTube.

Voor meer informatie, aanmelden, terugkijken en eerdere webinars, zie kncv.nl/webinars.