Twee Israëlische bedrijven ontwikkelen herbruikbare mondkapjes die een antivirale en antimicrobiële werking hebben, wat een oplossing zou kunnen bieden tegen het coronavirus, aldus de website Israel CNN.

Het coronavirus (2019-nCoV) heeft de wereld flink wakker geschud en overal zoeken wetenschappers en bedrijven naar manieren om een middel te vinden tegen dit nieuwe virus. Zo ook Sonovia, dat sinds 2017 bezig is in Ramat Gan, Israël, met het opschalen van een nieuwe techniek (filmpje) voor het maken van duurzaam en antibacterieel textiel.

Door textiel met ultrageluid te behandelen kun je specifieke chemie in het textiel impregneren, en die techniek past Sonovia ook toe op herbruikbare textiele mondkapjes door er zink- en koperoxide-nanodeeltjes in te verwerken. Die nanodeeltjes hebben een antivirale werking en tests laten zien dat de mondkapjes werken tegen zeker zes soorten bacteriën, waaronder E. coli en Staphylococcus en een aantal griepstammen. Het bedrijf wil nu ook samenwerken om het mondkapje – dat je honderd keer kunt wassen op 75 °C zonder verlies van effectiviteit – te testen op het coronavirus.

Een ander bedrijf dat zich met antivirale mondkapjes bezighoudt is Argaman, gebaseerd in Jeruzalem. Argaman maakt Bio-Block, een gelaagd masker met een laag katoen met koperoxidedeeltjes dat ziekteverwekkers doodt en een laag met een nanovezeltextiel dat bacteriën en virussen buiten kan houden.

Bio-Block is ook werkzaam tegen E. coli en Staphylococcus. Argaman heeft ook al beddengoed en jassen gemaakt die werken tegen multiresistente bacteriën. Wel zijn nog tests nodig om te kijken of het ook werkt tegen 2019-nCoV, maar het bedrijf maakt in ieder geval zo’n twintigduizend stuks die over twee maanden beschikbaar moeten komen.