Job Vissers streeft naar de top in studie en sport.

Zowel op de fiets als in de collegebanken levert Job Vissers (24) uitmuntende prestaties. Hij werd negende op het Nederlands Kampioenschap Wielrennen 2008, en eindigde zelfs als eerste in de categorie amateurs. Ook de Omloop der Kempen, een wielerklassieker voor professionals en amateurs uit binnen- en buitenland, schreef hij op zijn naam. Tussendoor rondde hij zijn bacheloropleiding scheikundige technologie cum laude af, en ook met zijn master gaat het die kant op. “Voor een 6 of 7 doe ik het niet. Net als met wielrennen wil ik er bovenuit steken.”

TOPSPORT

Toen de jonge Vissers op 7-jarige leeftijd de dikkebandenrace in Erp won, wilde hij op wielrennen. “Zo’n race stelt niet heel veel voor: gewoon op je schoolfiets een paar rondjes rijden. Het plezier dat ik eraan beleefde zorgde voor de start van mijn wielercarrière.” Geleidelijk werd Vissers steeds succesvoller, momenteel combineert hij topsport met het afronden van zijn studie. Onder begeleiding van Frans van Diepen (ex-bondscoach dames) traint hij 15 tot 20 uur per week, en ook op medisch vlak krijgt hij begeleiding.

Toen de successen vorig jaar binnenstroomden, kwamen de nodige aanbiedingen van professionele wielerploegen op hem af. Vissers wil echter eerst zijn studie afronden voordat hij zich helemaal op het wielrennen gaat storten. “Eerst dacht ik eraan om na mijn bachelor al te stoppen met studeren. Maar ik zat in zo’n goede flow dat ik besloot de studie gelijk helemaal af te maken.” Na zijn studie wil Vissers 2 à 3 jaar intensief gaan fietsen, daarna beslist hij of hij doorgaat in de wielerwereld. “Ik wil niet anoniem gaan rondrijden, dat ligt niet in mijn aard.”

STUDIEKEUZE

Na de middelbare school koos Vissers voor een studie scheikundige technologie. “Ik was goed in alle exacte vakken. Het was lastig om een studiekeuze te maken, maar in scheikundige technologie zie ik van alles wat terugkomen.” Tijdens de bachelor merkte Vissers dat proceskunde hem erg goed lag, daarom specialiseert hij zich nu hierin tijdens zijn master. Zijn afstudeeronderzoek voert hij uit bij de vakgroep van Jaap Schouten. “Prof. Schouten is een man die de nodige prijzen heeft gewonnen. Die drang naar presteren heb ik ook.” Vissers onderzoekt een nieuw type chemische reactor met zogenoemd hairy foam als veelbelovend dragermateriaal voor katalysatoren.

Wat hij precies gaat doen mocht het toch niet lukken met wielrennen, weet hij nog niet. “Als procestechnoloog kun je in ieder stadium van het proces iets betekenen. Dit maakt de keuze lastig, het voordeel is dat je flexibel bent.” Binnenkort moet Vissers nog stage lopen. “Ik ben druk bezig met het zoeken naar een leuk bedrijf. Het liefst dicht bij huis, voor mijn wielercarrière ben ik al op genoeg plekken in de wereld geweest.”

KADERTEKST

Naast wie zou je wel eens in een vliegtuig willen zitten en waarom?

“Naast Barack Obama. Het fascineert mij hoe hij zijn speeches houdt.”

Wat is je meest aparte bijnaam?

“Visserke; dat is mijn bijnaam in de wielerwereld. Ik ben 1,77 m en dat is niet lang voor een sprinter.”

Met welk molecuul wil je jezelf vergelijken?

“Trinitrotolueen, oftewel TNT, net zo explosief als mijn eindschot.”

Bron: C2W5, Carrière Magazine, 14 maart 2009

Onderwerpen