Huntsman en Clariant hebben hun fusieplannen afgeblazen. De kans dat activistische Clariant-aandeelhouders er een stokje voor steken is te groot, melden beide chemieconcerns in een gezamenlijk persbericht.

Voor Nederland betekent het dat de Huntsman-productievestiging in Rozenburg (zie de foto), waar componenten voor polyurethaanharsen worden gemaakt, gewoon Huntsman blijft heten. Of de fusie daar banen zou hebben gekost is niet bekend, en dus ook niet of er nu banen zijn gered. Clariant heeft geen fabrieken meer in Nederland en België.

Huntsman en Clariant kondigden de fusie vijf maanden geleden aan. Ze zijn ongeveer even groot en zouden samengaan als gelijken. De Hunbtsman-achterban vindt het in grote meerderheid prima. Maar een gelegenheidsformatie van Amerikaanse aandeelhouders, die opereert onder de naam White Tale Holdings, vindt dat Clariant hierdoor wordt ondergewaardeerd. Volgens White Tale kan Clariant meer verdienen door de fusie af te blazen, de kunststof- en coatingactiviteiten te verkopen en de opbrengst te investeren in de fijnchemie die hogere winstmarges oplevert.

White Tale is al maanden bezig met onruststoken, maar vooral ook met het opkopen van Clariant-aandelen. Deze week werd duidelijk dat de groep inmiddels meer dan 20 % van Clariant in handen heeft. Volgens Zwitsers recht kan de fusie alleen doorgaan als tweederde van de aandeelhouders vóór stemt. En mede omdat niet van alle overige aandeelhouders vaststaat wat ze gaan doen, is het zeer onzeker geworden of het benodigde percentage wel wordt gehaald.

Of White Tale nu ook zijn zin krijgt wat de beoogde strategiewijziging van het zelfstandige Clariant betreft, is natuurlijk ook zeer onzeker.

bron: Huntsman, Clariant, New York Times