Clariant en Huntsman gaan fuseren. Vanaf eind dit jaar vormen de Zwitsers en de Amerikanen samen een fijnchemieconcern met een waarde van rond de $ 20 miljard, laten ze weten in een gemeenschappelijk persbericht.

Nagekomen mededeling: op 27 oktober 2017 werd bekend dat onderstaand verhaal niet doorgaat.

Het betreft nadrukkelijk een fusie en geen overname. Beide partners zijn vrijwel even groot; in de praktijk krijgen de huidige Clariant-aandeelhouders een belang van 52%. De combinatie gaat HuntsmanClariant heten, krijgt beursnoteringen in Zwitserland én in de VS en komt onder leiding van Huntsman-ceo Peter Huntsman als ceo en Clariant-ceo Hariolf Kottmann als voorzitter van de raad van bestuur. Dat het formeel een Zwitsers bedrijf wordt, zal wel iets met de belastingen te maken hebben.

Huntsman is in 1970 begonnen als producent van piepschuim voedselverpakkingen. Tot de beursgang in 2005 was het een familiebedrijf. Huntsman heeft een grote productievestiging in Rozenburg waar MDI en polyolen worden gemaakt, de componenten van polyurethaan.

Clariant is in 1995 begonnen als spin-off van Sandoz, en groot geworden toen het twee jaar laten de fijnchemie-activiteiten van het Duitse Hoechst overnam. Clariant heeft geen fabrieken (meer) in Nederland of België.

De synergie moet $ 400 miljoen per jaar aan kosten besparen. Ongetwijfeld gaat dat ergens banen kosten, maar details daarover zijn nog niet bekend.

bron: Clariant

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken