Het hormoon estradiol kan anafylaxie of allergische reacties versterken stelt een Amerikaans onderzoeksteam deze week in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Al langer is bekend dat vrouwen vaker en heftigere reacties vertonen bij sommige vormen van allergieën. Om dit te verklaren zochten de onderzoekers van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, onderdeel van het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIH, naar verschillen tussen mannen en vrouwen en dan kom je snel bij hormonen uit.


Anafylaxie wordt meestal veroorzaakt door voeding, medicijnen of bijvoorbeeld een insectenbeet. Mastcellen (onderdeel van het immuunsysteem) scheiden dan enzymen uit die ervoor zorgen dat de bloedvaten wijder worden. Uiteindelijk ontstaan hierdoor allerlei symptomen van huidirritaties tot in extreme gevallen een hartstilstand. Bij vrouwen komen deze symptomen vaker voor dan mannen.


Estradiol, een type estrogen, blijkt hierbij nu een belangrijke rol te spelen. Het heeft weliswaar geen invloed op het immuunsysteem, maar wel op de bloedvaten. Hier zorgt het voor een verhoogde concentratie van het uit het endotheel afkomstige enzym nitric oxide synthase (eNOS). Van eNOS is bekend dat het betrokken is bij anafylaxie.

Het team blokkeerde vervolgens estrogenen in een groep muizenvrouwtjes. Het gevolg was dat zij vrijwel identiek op allergenen reageerden als hun mannelijke soortgenoten. Het team wil nu verder onderzoeken of een het vergelijkbare resultaten kan vinden bij mensen.

Bron: Journal of Allergy and Clinical Immunology