Serotonine gelinkt met impulsiviteit

De neurotransmitter serotonine blijkt nu betrokken te zijn bij agressie tijdens het nemen van beslissingen. Dat hebben Britse onderzoekers aangetoond. De link tussen serotonine en impulsief gedrag was al eerder gesuggereerd, maar stond lang ter discussie.

De onderzoekers verlaagden de serotonineconcentraties bij proefpersonen, door hun te onthouden van eten waarin tryptofaan zit, een bouwsteen voor serotonine. Daarna moesten de proefpersonen in koppels een spel doen. De ene proefpersoon verdeelde een geldbedrag over zichzelf en zijn medespeler. Als die het aanbod accepteerde, kregen zij beiden geld. Werd de verdeling afgekeurd, dan kregen beiden niets, zo staat te lezen in Science.

Gemiddeld wijzen mensen ongeveer de helft van de voorstellen af waarbij ze minder van een derde van de pot krijgen. Maar mensen met weinig serotonine wezen maar liefst 80 procent van deze voorstellen af. De eerlijke voorstellen accepteerden zij echter wel.

Volgens de onderzoekers zorgt serotonine er normaal gesproken voor dat we ons agressief gedrag onder controle kunnen houden. Wie salarisonderhandelingen gaat voeren, dus er dus goed aan van tevoren te eten.

Bron: University of Cambridge

Onderwerpen