De Vlaming Marc Van Sande heeft op het nippertje de Nobelprijs voor scheikunde gemist. Hij zag al diffractiepatronen van quasikristallen in 1979 en was daarmee de Israëlische prijswinnaar Daniel Shechtman drie jaar voor. Dat meldt de Volkskrant, die het weer van de nieuwsredactie van Nature heeft.

Van Sande was indertijd promovendus aan de Universiteit van Antwerpen. Het viel hem wel op dat de diffractiepatronen, die hij waarnam, eigenlijk niet konden bestaan volgens de klassieke kristallografische theorie. Maar omdat hij al bijna klaar was met zijn proefschrift en er al een baan op hem wachtte binnen het bedrijfsleven, deed hij er geen verder onderzoek naar. De rest van de vakgroep ook niet, want die had het te druk met interpreteren van alle andere bijzondere opnames die uit hun nieuwe elektronenmicroscopen kwamen rollen.

Drie jaar later maakte Shechtman soortgelijke opnames en dacht er net iets langer over na, met het bekende gevolg.

Van Sande is overigens goed terechtgekomen: hij trad in dienst bij een voorloper van de Belgische materialen-multinational Umicore waar hij het inmiddels heeft geschopt tot Executive Vice-President Energy Materials. Financieel gezien zou het missen van die Nobelprijs dus niet zo’n ramp moeten zijn.

bron: de Volkskrant

Onderwerpen