Grafeen kan magnetisch gemaakt worden. Door hier en daar een koolstofatoom weg te halen, of te vervangen door een ander niet-magnetisch atoom ontstaan op die plekken magnetische eilandjes, meldt Rahul Nair (uit de groep van Sir Andre Geim in Manchester) in Nature Physics.

Grafeen heeft een structuur als kippengaas. Normaal gesproken bestaat het helemaal uit koolstofatomen en is het niet magnetisch.

Wanneer Nairs eilandjes te dicht bij elkaar liggen heffen zij elkaars magnetisme weer op. Daarom moeten zij zich ver van elkaar bevinden. Ook moeten er niet te veel lege plekken zijn, omdat het grafeen dan uit elkaar valt. In de praktijk komt het er op neer dat slechts 1 op de 1000 mogelijke punten in de structuur bijdraagt aan het magnetisme.

Hoewel deze ontdekking een stap in de richting van het gebruik van grafeen in elektrische circuits betekent, stelt de sterkte van het magnetisme nog niet heel veel voor. Een laagje gemagnetiseerd grafeen zal nog niet op je koelkast blijven plakken, aldus Sir Andre Geim.

Bron: Nature Physics

Onderwerpen