Celcultuur Novartis weken vooruit op planning

De vaccinfabriek van Novartis in het Duitse Marburg heeft de eerste 10 liter ‘wild type’ influenza A(H1N1)-vaccin afgeleverd. Dat gebeurde weken eerder dan verwacht, en één dag nadat de WHO officieel vaststelde dat er sprake is van een grieppandemie.

Het is nog niet het definitieve vaccin. Het reassortant-virus dat daar de basis voor moet vormen is pas eind mei door de Amerikaanse CDC de wereld rondgestuurd. Maar Novartis verwacht dat die stam zich net zo snel laat kweken, en dat de eerste klinische tests dan volgende maand al kunnen beginnen. In de herfst zou het vaccin dan kunnen worden vrijgegeven.

Dat het allemaal zo snel gaat komt doordat Novartis niet meer kweekt in kippeneieren, maar in celculturen. Dat heeft tevens het voordeel dat de productie zeer snel kan worden opgeschaald naar miljoenen doseringen per week.

De overgang naar celculturen komt tevens de productie van het jaarlijkse seizoensgriepvaccin ten goede. Speciaal daarvoor bouwt Novartis momenteel een tweede productiefaciliteit in Holly Springs, North Carolina. De Amerikaanse overheid, die vijf jaar geleden ineens zonder griepprikken zat en zoiets nooit meer wil meemaken, subsidieert het project met honderden miljoenen dollars.

Tegen de Mexicaanse griep zal de fabriek overigens niets uitrichten; hij is pas in 2012 helemaal gereed.

bron: Novartis

Onderwerpen