Hersenvloeistof levert signaaleiwit dat de groei van hersenstamcellen aanstuurt, zo stellen Amerikaanse wetenschappers van Children’s Hospital in Boston. Tot op heden was het onbekend waar de proliferatiesignalen voor stamcellen van hersenen vandaan kwamen. De ontdekking is van grote betekenis voor het kanker en stamcelonderzoek en studies naar neurologische aandoeningen.

Hersenvocht ( liquor cerebrospinalis) ontstaat door filtratie van het bloed en bevindt zich rondom de hersenen en in het ruggenmerg. Het dient voornamelijk als schokdemper voor het centraal zenuwstelsel, maar het is ook bekend dat het voedingstoffen aanlevert en afvalstoffen afvoert. Dat in het hersenvloeistof ook signaalmoleculen bevinden die de ontwikkeling van hersenen aansturen, is een verrassing.

De studie, gepubliceerd in Neuron, laat zien dat het hersenvloeistof van twee weken oude muizenembryo’s, in de periode dat de hersenen het snelst groeien, verhoogde concentraties Insuline-like growth factor (Igf2) bevat. Het blokkeren van Igf2 leidde tot onvolgroeide hersenen. In petrischalen bleken de hersenstamcellen extra snel te groeien in een medium met Igf2.

De verhoging van Igf2 in het hersenvloeistof is tijdelijk en alleen nodig als de hersenen moeten groeien, zoals tijdens de embryonale ontwikkeling. Zogeheten gliacellen, (immuun)cellen aanwezig in het zenuwstelsel, reguleren de Igf2-spiegels. In theorie leidt een verstoorde regulatie tot ongecontroleerde celgroei, ofwel tumorgroei. Aangetoond is dat patiënten met hersentumoren een verhoogde Igf2-spiegel hebben.

Met deze ontdekking kunnen in de toekomst wellicht medicijnen in het hersenvloeistof gebracht worden die cellen verantwoordelijk voor de verhoging van signaalmoleculen blokkeren, aldus hoofdonderzoeker Anthonu LaMantia. Daarnaast kan het meer inzicht geven in hoe neurologische aandoeningen zoals autisme en schizofrenie tijdens de ontwikkeling van hersenen ontstaan.

Bron: Neuron

 

 

 

 

 

Onderwerpen