Combineer Spaanse pepers met gember en je hebt een pittige hap die ook nog oncologisch verantwoord is. In elk geval voor muizen, schrijven Chinese onderzoekers in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Waarbij meteen twee kanttekeningen moeten worden geplaatst: ze snappen niet hoe het kan, en weten ook nog niet zeker of het wel waar is dat die pepers op hun eentje de kans op (maag)kanker vergroten.

Voor dat laatste zijn wel degelijk aanwijzingen, al zijn ze voorlopig nogal vaag. De belangrijkste smaakcomponent van Spaanse pepers is capsaïcine (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide), een stof die werkt door het kationkanaal TRPV1 te activeren. Duurt de blootstelling aan capsaïcine te lang, dan wordt TRPV1 ongevoelig. Er is een hypothese dat TRPV1 via-via een onderdrukkend effect heeft op de groei van tumoren, en dat zou dus inhouden dat een overmaat capsaïcine dat effect wegneemt.

De belangrijkste component van gember is 6-gingerol oftewel (S)-5-hydroxy-1-(4-hydroxy-3-methoxyphenyl)-3-decanon. Chemisch lijkt het sterk op capsaïcine en voor zover bekend activeert het TRPV1 op precies dezelfde manier.

Maar de Chinese proeven met gemodificeerde muizen met een verhoogde kans op longkanker lieten iets vreemds zien. Muizen die gedurende een aantal weken alleen capsaïcine toegediend kregen, kregen allemaal longtumoren. Van de muizen die alleen 6-gingerol kregen bleef de helft gezond. En van de muizen die het allebei kregen, kreeg maar 20 % kanker.

Uit nader onderzoek blijkt dat 6-gingerol inderdaad het effect van capsaïcine op TRPV1 lijkt terug te draaien.

Naar wat er op moleculaire schaal gebeurt, kunnen de auteurs alleen maar gissen. Maar toch. Heeft iemand nog een paar goede recepten met pepertjes en gember?

bron: American Chemical Society