Shell en Statoil blazen proef af wegens kosten

Een grote proef met CO2-injectie in twee olievelden voor de Noorse kust gaat niet door. Technisch kan het maar de kosten zijn te hoog, zo concluderen initiatiefnemers Shell en Statoil uit een haalbaarheidsonderzoek.

Eerder dit jaar blies concurrent BP al een grote proef met CO2-opslag voor de Schotse kust af. Ook dat was vanwege hoge kosten die niet werden gecompenseerd door voldoende overheidssteun.

Shell en Statoil kondigden de proef aan in maart 2006, met de nodige tamtam. Het ging om een veldtest van ‘enhanced oil recovery’ (EOR) waarbij CO2 de resterende aardolie uit het veld moet persen. Die CO2 zou worden opgevangen bij een energiecentrale en een methanolfabriek op het Noorse vasteland.

Uit het haalbaarheidsonderzoek, dat 50 miljoen euro heeft gekost, blijkt echter dat de geologische structuur van de gekozen olievelden er niet geschikt voor is.

Shell en Statoil blijven wel onderzoek doen naar CO2-injectie. Volgens een Shell-woordvoerder lopen in Amerika enkele EOR-projecten die commercieel interessanter zijn. Ook wordt nog steeds gekeken naar injectie zonder EOR, puur om van de CO2 af te komen.

bron: Het Financieele Dagblad

Onderwerpen